Einde van onze privacy

Civis Mundi Digitaal #10

Einde van onze privacy

 

"Gratis social media zoals Facebook zijn mogelijk doordat adverteerders denken dat mensen op social media communiceren wat ze echt denken en voelen. Maar burgers liegen veel op social media en geven er onjuiste informatie, waardoor adverteerders te vaak de plank mis slaan. Daardoor wordt de investering van adverteerders-euro’s in social media minder rendabel. Dat slaat een van de fundamenten onder social media weg," zegt Adjiedj Bakas, volgens webwinkel Managementboek.nl ’de trendwatcher des vaderlands’, in zijn nieuwste boek Het Einde van de Privacy, dat op vrijdag 27 januari aanstaande verschijnt. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Bakas’ observatie wordt ondersteund door verschillende onderzoeken (o.a. van Forrester Research).
Social media zijn volgens Bakas om meer redenen over hun hoogtepunt heen. "Het onderhouden kost teveel tijd, mensen zijn eenzaam (1:4 Nederlanders noemt zich eenzaam) en zien die eenzaamheid niet opgelost worden door Facebooken, Hyven, chatten, skypen, msn-en, cammen en whattsappen met andere mensen. Amerikaans onderzoek laat zien dat Amerikanen eenzamer zijn geworden sinds de komst van mobiele telefoons, email en internet: 20% van de Amerikanen zegt nu minder intieme vrienden te hebben dan 20 jaar geleden en 30% zegt helemaal geen intieme vrienden te hebben. Ik denk dat het in Nederland ook die richting op gaat. Mensen zullen de voortgaande digitalisering wel blijven benutten, maar steeds selectiever. Digitalisering zal goed gebruikt worden om efficiënter te werken, zoals we nu al zien bij politie en justitie dankzij de inzet van de videoconferencing-systemen van Cisco. Aan de andere kant krijgen we een zekere ontdigitalisering. Papier komt terug."
Bakas stelt dat de populariteit van e-cards terugloopt. "Mensen willen liever persoonlijke aandacht, ook in de vorm van papieren handgeschreven kaartjes en briefjes. PostNL signaleert ook een terugkeer van de papieren kaart en gaat weer enveloppen drukken. Zelfs Anthony House, de Europese privacychef van Google, zegt in het boek dat hij weer papieren backups maakt van zijn privédocumenten en foto’s. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk."
Bakas stelt dat een baby van 2 maanden oud al in 20 databestanden zit. Volwassenen zitten in duizenden bestanden en al je digitale sporen op internet kunnen steeds beter gekoppeld worden door datamining en business analytics. Zo kan je als consument precies de producten en diensten op je computerscherm of smartphone ontvangen die bij jou passen. Bakas: "Dat is prachtig. Maar het open internet is hiermee voorbij. Als je straks ook gepersonaliseerd nieuws krijgt betekent het dat mensen meer uit elkaar gespeeld worden en dat ze meer tegenover elkaar komen te staan. De oplossing voor dit alles is het invoeren van betaald internet, naast gratis internet".
Bakas voorziet ook dat CSI steeds belangrijker wordt omdat criminaliteitsbestrijding op internet toeneemt. "Er komen duizenden nieuwe banen bij."

De Toekomst van Privacy in 12 punten
1. Open internet verdwijnt . Nu al kan je e-books die je op Amazon.com koopt alleen lezen met Amazon’s e-reader Kindle, muziek die je wil beluisteren op je Ipod, Iphone of Ipad is alleen te koop via Apple’s Istore en dit is nog het begin. Internet compartementaliseert in de toekomst nog veel scherper.
2. We krijgen naast gratis internet een betaald internet. Zoals je tolweg en publieke weg hebt krijgen we dat ook op de digitale wegen. Het betaald internet onderscheidt zich doordat je als consument het management van algoritmen helemaal naar je eigen hand kan zetten. Op het betaalde internet kan je ook je digitale sporen wissen. Nare berichten die over jou de ronde doen op het net, kan je verwijderen, je kan dus digitale roddels managen. Op het publieke net zetten adverteerders de algoritmen naar hun hand en met het geld dat ze daardoor verdienen sponsoren zij het gratis net. Je kan als consument straks kiezen.
3. Datamining en business analytics worden groeisectoren. In iedere branche gaan mensen zich hierin specialiseren en voortoekomstige fusies en andere samenwerkingsvormen van bedrijven zijn data straks belangrijker dan andere factoren zoals financiën.
4. Cybercrime wordt groot en de bestrijding ervan ook. De arbeidsmarkt voor mensen die wiskunde en IT gestudeerd hebben groeit fors en bedrijven en overheden werken straks prima samen om cybercrime te bestrijden. Cyberwarfare wordt een taak van het vernieuwde leger, de computer is straks de nieuwe tank. Na jaren van krimp, malaise en bezuinigingen groeit het leger straks weer.
5. Ieder individu heeft straks een digitale identiteit (inclusief DNA-paspoort en medisch dossier) die opgeslagen is in de Cloud. Je ontsluit elementen van die identiteit voor degenen die dat van jou mogen krijgen. De enige die overal toegang toe heeft is de overheid. Je digitale identiteit is gekoppeld aan goed burgerschap. Beroepsprivacybewakers zijn nu nog links, anti-bedrijfsleven en anarchistisch maar ook dat verandert en nuanceert. In de Eeuw van de Burger begrijpen straks ook privacywaakhonden dat een burger een inbreker digitaal aan de schandpaal nagelt. De Middeleeuwen keren terug, alleen technisch beter gefaciliteerd.
6. Cloud computing wordt de komende jaren groot, maar de cloud is niet bestand tegen oorlog. Er komen meer oorlogen en revoluties in de wereld. Er komt een prijzenslag onder aanbieders van cloud diensten en de servers komen meer in eigen land. Juridisch wordt de cloud straks beter onderbouwd dan nu het geval is. Er komen hybride vormen en uiteindelijk slaan bedrijven en burgers straks een deel van de data weer dichterbij op.
7. De IT-industrie groeit naar volwassenheid en te dure en mislukte ingewikkelde IT-projecten horen straks tot het verleden. Ook opdrachtgevers ontwikkelen meer IT-kennis zodat ze een professioneler opdrachtgeverschap kunnen ontwikkelen.
8. Bij je dood wordt je digitale identiteit direct vernietigd. Je nabestaanden krijgen geen inzicht in je mailverkeer. Voor de stapsgewijze vernietiging van je digitale identiteit komen goede maatregelen. Je kan digitaal voortleven op sites als Respectance.com en voor het geval je je toerekeningsvatbaarheid verliest wordt het beheer ervan geregeld via je levenstestament.
9. Fysieke en virtuele wereld vervagen en er komen fascinerende gadgets zoals een jas die je onzichtbaar maakt en een camera die dwars door betonnen muren heen filmt. Dankzij de net ontdekte neutrino’s kan je straks terugreizen in de tijd en getuige zijn van bijvoorbeeld de eerste kus van je ouders, als je dat überhaupt wil. Tijdreizen zijn straks normaal en de geschiedenis kent geen geheimen meer. Daardoor krijgt mystiek nieuwe waarde.
10. Hoe meer we online leven, hoe belangrijker ons offline leven wordt. We leren de digitalisering,die nu de menselijke maat ontstegen is, beter te managen. Veel dingen die gevirtualiseerd waren worden teruggedraaid. Een conflict vecht je straks niet meer met kwaad ingetypte scheldwoorden op social media uit, maar je gaat het weer gewoon face-to-face uitpraten. De e-card verliest terrein, de papieren wenskaart keert terug want die is persoonlijker. We gaan belangrijke dingen weer op papier bewaren, de papieren back-up keert terug. We ontdekken steeds meer hoeveel gejokt wordt op social media en datingsites, verslaving aan social media vermindert en de romantiek keert terug. Voor heimweemarketing is een grote toekomst.
11. CSI wordt werkelijkheid. Forensisch onderzoek groeit naar grote hoogte en de arbeidsmarkt voor forensisch deskundigen groeit navenant. Een rechter kan straks dankzij neutrino’s terugreizen naar het tijdstip waarop een moord plaatsvond, de dader zijn misdaad zien begaan en er een oordeel over vellen. Dankzij al het forensisch werk dat met IT fijnmaziger dan ooit heeft plaatsgevonden kan hij makkelijker en sneller een vonnis vellen. Ook de rechterlijke macht digitaliseert snel.
12. Het elektronisch patiëntendossier komt er toch, maar dan in andere vorm dan de overheid oorspronkelijk bedacht had. Maar als je niet wil dat iedereen weet dat je ooit een SOA (=seksueel overdraagbare aandoening) hebt opgelopen, dan kan je dat element van je dossier afschermen.