Het einde van de Antillen

Civis Mundi Digitaal #19

Aankondiging van: Freek van Beetz, Het einde van de Antillen.Kroniek van een adviseur op Curaçao. Uitgeverij Eburon, Delft, 2013.

Het einde van de Antillen

Aankondiging van: Freek van Beetz, Het einde van de Antillen.Kroniek van een adviseur op Curaçao. Uitgeverij Eburon, Delft, 2013.

ISBN 9789059727564, 336 pagina’s, paperback, € 24,50

Tien jaar lang was Freek van Beetz adviseur van de minister- president van de Nederlandse Antillen. In deze unieke positie heeft hij drie premiers bijgestaan: Miguel Pourier, Etiënne Ys en Emily de Jongh-Elhage. Al die jaren, vanaf 2001 tot en met de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010, werkte hij in het ‘Binnenhof’ van de Antillen, Fort Amsterdam op Curaçao. Zo was Van Beetz ooggetuige van tal van gebeurtenissen en incidenten: de moeizame relatie met Nederland, interne politieke verwikkelingen, crises in het landsbestuur en de nog al eens gespannen verhoudingen op Curaçao en met de andere eilanden.

‘Het Einde van de Antillen’ is geen formele, wetenschappelijke studie. De lezer krijgt een blik achter de schermen van politiek overleg, van politieke conferenties en ontmoetingen met Nederlandse politici als Balkenende, Pechtold, Nicolaï, Bijleveld, Hirsch Ballin, Brinkhorst en vele anderen. Ook de kleurrijke, omstreden en onlangs vermoorde politicus Helmin Wiels ontbreekt niet. De beschrijving van politieke ontwikkelingen worden afgewisseld met passages uit het logboek van Van Beetz, waarin hij al die markante gebeurtenissen, groot en klein, optekende.