Civis Mundi Digitaal #27
Zoektocht naar waterig denken: een geosofische geschiedenis
Filosoof René ten Bos onderzoekt in zijn nieuwste boek Water, een geofilosofische geschiedenis hoe onze verhouding tot water zich weerspiegelt in ons denken. Hij stelt dat de zee de democratie heeft mogelijk gemaakt. Dat het idee van de vrije zee heeft bijgedragen aan het wereldkapitalisme. En dat de zee op dit moment ziek is, dat zij aan een stofwisselingsziekte leidt.
’Hoerenlopers, smokkelaars, zakkenrollers en messentrekkers houden zich op in de buurt van rivier en zee. Waar water is, is louche en onguur volk. Water, zo denkt de gegoede burgerij, is niet pluis. Water is unheimisch. Water is waar de mensen niet zouden moeten zijn. We zullen in dit boek zien dat dit wantrouwen jegens water reeds in de Griekse filosofie zijn contouren krijgt’ .
René ten Bos signaleert een voorkeur voor droogte en een wantrouwen ten opzichte van water. Zijn boek is dan ook een fascinerende zoektocht naar een waterig denken.
René ten Bos is hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van St. Andrews in Schotland en succesvol publieksfilosoof . Eerder verschenen van hem de veelgeprezen boeken Stilte, geste, stem en Het geniale dier.