Over de liefde met psychiater Dirk De Wachter

Civis Mundi Digitaal #31

Over de liefde met psychiater Dirk De Wachter

De Brakke Grond en Uitgeverij Lannoo Campus verzorgen op zaterdag 27 juni om 20u30 een exclusief en feestelijk programma over het in 2014 verschenen boek Liefde. Een onmogelijk verlangen?,  het laatste boek van psychiater, psychotherapeut en bestsellerauteur Dirk De Wachter. Speciale gasten zijn romanschrijver Herman Brusselmans en kersverse Beste Singer-Songwriter Van Nederland,  Anna Rune.

In dit boek beschrijft De Wachter hoe de liefde in haar voortbestaan bedreigd wordt door het hedendaags consumentisme en de illusie dat alles maakbaar is. Naar aanleiding van dit boek wordt er een een avond gepresenteerd die volledig in het teken staat van de liefde. De Wachter, schrijver van o.a.de bestseller Borderline Times (2012), vertelt over zijn boek en over zijn liefdesvisie. Herman Brusselmans draagt in lijn met dit thema voor uit eigen werk en deelt ook zijn kijk op de liefde. De presentatie is in handen van schrijfster Alma Mathijsen.

Dirk De Wachter (1960) is een Belgische schrijver, psychiater en hoogleraar. Hij verwierf bekendheid in Vlaanderen door zijn artikelen in verschillende kranten, waarin hem vaak om zijn mening werd gevraagd na geweldsdelicten. In 2012 verscheen zijn boek Borderline Times dat zowel in Nederland als in België uitgroeide tot een bestseller. In het boek stelt De Wachter dat de huidige westerse samenleving gekenmerkt wordt door de symptomen van borderline. Sindsdien is De Wachter zowel in Nederland als in België een veelgevraagd spreker op lezingen, congressen en evenementen. In zijn nieuwste boek: Liefde. Een onmogelijk verlangen?, dat deze avond centraal staat, schrijft De Wachter over de liefde die in de Westerse maatschappij een onderdeel van de consumptiemaatschappij is geworden en bedreigd wordt door de illusie dat alles maakbaar is. We moeten normaal doen, zegt De Wachter: ‘Liefde is schoonheid zien in het gewone.’


Meer over de gasten:
Herman Brusselmans (1957) heeft tot nu toe 67 boeken gepubliceerd. Hij wordt zowel de grond ingeboord als de lucht ingeprezen. Binnen de Nederlandstalige literatuur bekleedt hij een aparte positie, mede door z’n stilistiek, z’n optredens in de media, en de vermenging van vaak absurde fictie met zo goed als pure autobiografie. Hij heeft een aantal gewaardeerde stukken over de liefde geschreven, die bij de lezer zowel herkenning als ontroering genereren. Gedeelten uit dit liefdesproza zal hij in de Brakke Grond voorlezen.
Alma Mathijsen (1984) is schrijfster. Ze studeerde in 2011 af aan de afdeling Beeld & Taal van de Gerrit Rietveld Academie. Haar eerste roman, Alles is Carmen, verscheen in september 2011 bij De Bezige Bij. Haar tweede roman, De grote goede dingen, is oktober 2014 verschenen. Ze trad op bij o.a. Crossing Border, Oerol, Dichter Aan Huis, DWDD, Jonge Schrijvers Avond, Manuscripta en Lowlands en werd gepubliceerd in Het Parool, NRC Handelsbald, nrc.next, Das Magazin.
Anna Rune is de kersverse Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Ze komt deze avond versterken door enkele van haar rake en betoverende nummers te spelen. Deze 21-jarige Vlaamse uit Sint-Niklaas heeft zo’n volwassen stemgeluid dat het bijna onvoorstelbaar is dat haar muzikale carriere nog maar net begonnen is. Anna Rune won in 2011 de eerste prijs bij de Kunstbende, werkte al samen met de gerenommeerde Belgische jasspianist Jef Neve en bracht reeds enkele EP’s uit: Where It All Begins en Unfolding Immensity. Ze staat dit jaar o.a. op Pinkpop, Sziget en deBeschaving, maar zal vanavond Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond beroeren met haar stem en met haar songteksten die vol metaforen en subtiele raadsels over de mysteries van het leven, de liefde en het verlangen zitten.