Dertiende editie van de Rotterdam Lezing 2015: Weg met het publiek!

Civis Mundi Digitaal #31

 

Over de verbindende waarde van kunst voor Rotterdam

Dr. Liesbeth Noordegraaf-Eelens

Stevige discussies in kunst, cultuur en geesteswetenschappen over hun belang in de samenleving vinden de afgelopen jaren regelmatig plaats. Steeds lastiger lijkt het om duidelijk te maken waarom mensen – of doelgroepen – naar het theater, musea of concerten zouden moeten gaan. Het enige waar politici, fondsen en kunstenaars elkaar lijken te vinden, is in het enthousiasme over kwantiteit: een volle zaal met publiek. Ook in Rotterdam is deze discussie aan de gang.

In de 13e editie van de Rotterdam Lezing 2015 gaat Liesbeth Noordegraaf-Eelens op zoek naar de publieke waarden die volgens haar het uitgangspunt moeten zijn in de discussie over de maatschappelijke waarde van kunst, cultuur en geesteswetenschappen. Zij legt onder andere de verbinding tussen de Rotterdamse culturele sector en de Erasmus Universiteit Rotterdam, en daagt zowel de kunst- en cultuursector als de academie uit om ondernemend hand in hand, de grenzen op te zoeken, erover heen te gaan en verbindingen te leggen.

De lezing wordt namens de stad Rotterdam in ontvangst genomen door Wethouder Adriaan Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) en gevolgd door een reactie van Doro Siepel (directeur Theater Zuidplein) en Yoeri Meessen (Witte de With) en een zaaldiscussie.

Over dr. Liesbeth Noordegraaf-Eelens

Liesbeth Noordegraaf-Eelens (1973) is econoom en filosoof. Ze is als Universitair Hoofdocent en programmaleider Humanities en Economics & Business van de Erasmus University College (EUC). Als onderzoeker is zij eveneens verbonden aan het Erasmus School of Economics en aan het Erasmus Institute for Public Knowledge.

De Rotterdam Lezing 2015 wordt georganiseerd door Erasmus Universiteit Rotterdam en SG Erasmus en is mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds.