Kunnen de gruwelen van IS vergeleken worden met de Holocaust?

Civis Mundi Digitaal #34

Op 9 november jl. werd in Amsterdam de Kristallnacht herdacht, en daarmee het begin van de Jodenvervolging. Tijdens die herdenking vergeleek de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de gruwelen van IS met die van de Holocaust. Hij had dat al eerder gedaan bij een bezoek met een groep scholieren aan het kamp Westerbork. Hij besefte daarbij wel dat een dergelijke vergelijking naar heersende opvattingen ongepast is. Maar hij ziet niettemin relevante overeenkomsten. Evenals de Nazi’s ten opzichten van de joden voert IS een etnische zuivering uit op christenen, sjiieten, alevieten, yezidi’s en gematigde moslims.

Het is een vergelijking die niet alleen ongepast is omdat zij het unieke karakter van de Holocaust aantast, zij klopt ook niet. In tegenstelling tot de gruwelen van IS had de Holocaust te maken met een vreselijke ontaarding van bepaalde aspecten van onze moderne cultuur. De Holocaust was een schoolvoorbeeld van moderne planning, rationeel beleid en efficiënte probleemoplossing, zoals de bekende socioloog Z. Bauwman dat scherp in het licht gesteld heeft. Zij was een logische consequentie van de instrumentele rationaliteitopvatting van de moderniteit. Dat kan van de gruwelen van IS niet gezegd worden.

Vorige week bracht de Rotterdamse burgemeester een vierdaags bezoek aan Saoedi-Arabië, een voorloper van IS, die de oorlogskas van het huidige IS met honderden miljoenen financiert. De belangrijkste exportproducten van deze westerse bondgenoot zijn olie en terreur. Leve de westerse en Nederlandse hypocrisie.

 

SWC