Het Verre Oosten. Oog in oog met het China van Mao

Civis Mundi Digitaal #35

door Erik-Jan Zürcher & Kim van der Zouw (red.)

In september 1964 vertrok de jonge Nederlandse sinoloog Erik

Zürcher samen met Gan Tjian-Tek, conservator van het Leidse Museum voor Volkenkunde, naar China. Zürcher was drie jaar eerder benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van Oost-Azië in Leiden. Ze reisden met de Trans-Siberische spoorlijn naar Beijing en verbleven uiteindelijk drie maanden in China. 

Het land zat toen in een adempauze tussen de Grote Sprong Voorwaarts en de Grote Culturele Revolutie, de twee grote campagnes van Mao Zedong die het land volledig op zijn kop zetten en talloze mensen het leven kostten. Recent zijn de brieven die Zürcher tijdens zijn reis naar huis schreef en zijn reisdagboek gevonden. 

 

Deze uitgave van de brieven en een selectie uit het dagboek neemt de lezer mee in een tijdcapsule naar een tijd waarin China nog hermetisch afgesloten, communistisch en straatarm was. Wat het reisverslag daarnaast zo bijzonder maakt is dat het afkomstig is van een professionele China-specialist, die weliswaar het land al vele jaren op papier had bestudeerd, maar nu voor het eerst geconfronteerd werd met de dagelijkse realiteit van communistisch China.

 

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Grote Culturele Revolutie werd ingezet. 

 

Erik-Jan Zürcher is de zoon van Erik Zürcher. Hij is specialist in de geschiedenis van Turkije en sinds 1997 hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder het standaardwerk Turkije, een moderne geschiedenis waarvan de herziene editie in 2015 bij AUP verscheen. 

 

Kim van der Zouw is de vrouw van Erik-jan Zürcher. Zij is redacteur en vertaler.