Politieke spagaat in Roemenië. Een Boze Jongerenbeweging rebellerend tegen een continu corrupt partijpolitiek bestel als stuitend relict uit de communistische tijd

Civis Mundi Digitaal #36

door JdB

Politiek integer politicus en technocraat als nieuwe premier
Eind 2015 beleefde Roemenië een politieke aardverschuiving: een brand, manifestaties, een naar huis gestuurde socialistische regering en een technocraat als premier die het roer van de staat in handen neemt. Voor de eerste keer na 25 jaar toen het land zich bevrijdde van de communistische dictatuur van Ceausescu heeft een burgerbeweging een politieke regering doen vallen en daarvoor in de plaats een ploeg technocraten aangesteld. " Wij hebben een onafhankelijke premier of een technocraat nodig, iemand die integer is die niet betrokken is bij de steeds weer opduikende schandalen en die getoond heeft moeilijke situaties te beheersen", zei de conservatieve president
Klaus Iohannis toen hij op 10 november 2015 besloot Dacian Ciolos te benoemen als premier.

Wie is de 46 jarige Dacian Ciolos? Van 2010 tot 2014 was hij europees Commissaris van Landbouw en persoonlijk raadgever wat betreft voedselveiligheid van de huidige voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Groot voorstander van ecologische landbouw studeerde hij in Frankrijk aan de nationale hogeschool voor agronomie in Montpellier.

In een land waar de ministers tenminste verdacht worden van corruptie, heeft Dacian Ciolos het imago van een eerlijk persoon: het profiel dat de president van Roemenië zocht om uit de politieke crisis te komen, die de toch al fragiele stabiliteit van het land nog verder ondermijnt.
Alles begon op de avond van 30 oktober 2015 toen er brand uitbrak in de Club Colectiv in het hartje van Boekarest. Vierhonderd fans van de hard-rockgroep" Goodbye to Gravity" waren aanwezig bij de presentatie van het laatste album in deze Club die slechts één entree heeft en waar die avond de nooduitgang op slot zat. Een afgestoken stuk vuurwerk tijdens het concert was het begin van een verschrikkelijke ramp: 63 doden en rond de 200 zwaargewonden.

Witheet van woede en ook wanhopig door het bewind van ex-premier Victor Ponta, officieel door justitie beschuldigd van corruptie, gingen de roemenen de straat op om hun woede te uiten tegen een achterhaald politiek systeem van zich zelf verrijkende personen. Men was ervan overtuigd dat de brand alleen had kunnen ontstaan door de onveilige situatie van de Club gedoogd door corruptie. Immers in Roemenie is alles te koop met wat smeergeld.
Als gevolg van deze brand en de manifestaties van de woedende roemenen trad Victor Ponta op 4 november 2015 af. Desondanks hielden de protestacties en demonstraties van jongeren aan, eisten van de president Iohannis een radicale oplossing voor het corruptief politieke systeem dat duidelijk niet in staat is zichzelf te hervormen.

De benoeming van Dacian Ciolos als premier geeft de president wat lucht . Het mandaat van de nieuwe regering eindigt in november 2016 als dan de verkiezingen plaatsvinden. Dacian Ciolos bevindt zich in een uiterst moeilijke positie. Enerzijds moet hij voldoen aan de eisen van een voornamelijk jonger deel van de bevolking dat meer dan genoeg heeft van corruptie en nepotisme, anderzijds stoot hij op groot verzet van de politieke partijen die al hebben laten weten geen drastische veranderingen te accepteren.

Regering van technocraten met steun van de ‘straat’
Op 15 november 2015 formeerde Dacian Ciolos zijn regering van technocraten, over het algemeen
jongeren die net als hij een opleiding in West-Europa hadden genoten.
Dacian Ciolos mag dan de strijd wat betreft zijn imago van een eerlijk en betrouwbaar bestuurder
gewonnen hebben, zijn ingewikkeld gevecht met een door en door corruptief politiek systeem , een erfenis uit de communistische periode, dat nog niet zijn laatste woord heeft gezegd, is niet zomaar gewonnen. " De straat" verwacht een versnelling van de anti-corruptie-aanpak die door jonge officieren van justitie is ingezet. Dacian Ciolos is zich goed bewust dat de door de manifestanten geêiste radicale hervormingen beslist niet in de smaak vallen bij de politieke partijen die hij straks bij stemmingen in het parlement nodig heeft.
Het beste wapen van Dacian Ciolos is " de straat" die hem aan de macht geholpen heeft.
Als zijn hervormingen door de politieke partijen in het parlement worden geblokkeerd, kan hij rekenen op een weer politiek ontwaken van de jonge roemenen die in november 2015 de straat opgingen. Nog altijd branden er kaarsen ter herinnering aan de slachtoffers bij de entrée van de Club en staat er een bord met " Corruptie doodt ". De jonge generatie roemenen wil niet langer het land en het bewind van hun ouders. Zij zijn in feite de enige medestanders van Dacian Ciolos
die vastbesloten is zijn land te hervormen tegen de zin in van de politieke partijen en zijn ambtenarencorps. Een niet eenvoudige opgave in een land dat nog duidelijk in de ban is van het door en door verrotte communistische systeem.