De verkopers van welzijn

Civis Mundi Digitaal #36

door JdB

God is dood, de kerken stromen leeg en de politiek krijgt ook niets meer voor elkaar en daarmee is er ruim baan voor de geestelijke verwarring van deze moderne tijd waarvan de verkopers van het
betere leven, van het welzijn volop profiteren waar dat ook maar mogelijk is: in de sport, in de voeding, in de filosofie , de exotische spiritualiteit, in een vage magie ..........De franse socioloog Jean-Pierre Le Goff analyseert : " Om de verwarring de baas te worden, moet men vooral werken aan zich zelf. Met andere woorden: de crisis is in de eerste plaats in onszelf, in ons innerlijk onwelzijn en dat moet aangepakt worden om weer positivist te worden. In het management wordt dit vertaald met : om je stand te houden in onze algemene verwarring, moet je leren je onaangename emoties te beheersen".
Heb je je rechten op een werkloosheidsuitkering verloren, ga mediteren , bekeer je tot de yoga. Volgens de laatste onderzoeken zijn er maar liefst 2 miljoen fransen die deze discipline beoefenen. Maar liefst 76 procent van de spirituele zoekers naar welzijn zijn goed opgeleide vrouwen van 50 tot 65 jaar, meer dan een kwart herkent zich in geen enkele religie, anderen zijn nog katholiek maar voelen zich tegelijkertijd aangetrokken tot het boeddhisme dat ontegenzeggelijk de referentie is voor alle zoekers naar welzijn. Vergeten wordt daarbij dat het boeddhisme niet alleen een " cool " leven is met een rozenkrans van parels , maar ook een godsdienst met alle radicale afwijkingen van dien zoals boeddhistische monniken die oproepen de mohammedaanse minderheid in Birma om het leven te brengen. Of de aantrekkingskracht destijds van het nazisme die er toe leidde dat de dalai-lama omringd werd door nazi-raadgevers.......: een krankzinnig project van Himmler die wilde bewijzen dat de ariërs oorspronkelijk uit Tibet kwamen. Of zoals de goeroe van het boeddhistische centrum niet ver van Montpellier , een prediker van " peace and love" en van een sober leven, die daarentegen zijn volgelingen slaat, in grote luxe leeft, met mooie jonge vrouwen het bed induikt met als voorwendsel hen zo dichter bij het echte geestelijke ontwaken te brengen........En zo zijn er meer van dit soort indoctrinerende goeroes, die kennelijk de aanbevelende woorden van Boeddha :
" zie de realiteit zoals deze is " hebben vergeten.

Om hun aanhang te vergroten en hun beurs rijkelijk te vullen, zoeken de verkopers van welzijn naar middelen die hun methodes " wetenschappelijk" bewijzen. En dat lukt, want verschillende medische faculteiten in Frankrijk - tuk op wat extra inkomsten - bieden cursussen " aanvullende therapieën "
overdekt met een saus New Age aan: een zegen ook voor charlatans die met dat diploma hun methodes aan de man en vrouw brengen: hypnose met als onvoorstelbare praktijken zoals het aanbrengen van virtuele maagringen om te vermageren...., reflexologie, aromatherapie , allerlei vormen van meditatie, fasciatherapie ( een soort fysiotherapie New Age), sophrologie, musicotherapie , naturopathie, auriculotherapie......... Letterlijk levensgevaarlijk want veel van deze sectariers weten hun patienten te overtuigen af te zien van de normale gebruikelijke medische verzorging en ingrepen en van vaccinatie van kinderen met zelfs als gevolg dat patienten overlijden. Dit ook tot grote ongerustheid van officiële sekten bestrijdende instanties. Herinnert u zich overigens nog het nederlandse medium Jomanda? Of dokter Moerman die verkondigde dat als wij hetzelfde voedsel tot ons nemen als dat van duiven, dat dat het beste middel is om ons tegen kanker te beschermen of van kanker te genezen , want ........duiven kennen geen kanker.

Deze charlatans, kwakzalvers, vind je ook terug op het gebied van voeding: diëten en ontgifting , op zoek naar onsterfelijkheid. Je krijgt het idee dat als je geen speciaal dieet volgt, je niet van deze tijd bent. Zo predikt "professor" David Khayat , dat zijn anti-kanker dieet van knoflook, curcuma, broccoli en granaatappel een enorm succes boekt tegen onder meer prostaatkanker . Een consult bij hem kost 500 euro ..... Veiligheidshalve heeft hij om zich juridisch in te dekken in het voorwoord van zijn boek " Le Vrai Regime anticancer" staan, dat zelfs als men zijn adviezen volledig opvolgt, het risico op kanker hooguit met 1 tot 2 procent teruggebracht wordt ....... Pure oplichterij !!
Zijn ook in Nederland bekende collega Pierre Duncan heeft jarenlang zijn bankrekening weten te
spekken met zijn proteïne- dieet totdat hij door justitie veroordeeld werd: zijn dieet bracht de gezondheid in gevaar en had bovendien geen duurzaam vermageringseffect.
Marion Kaplan met haar recepten gebaseerd op het voedsel van onze voorvaderen in de steentijd, laat ons weten in haar boek " Leven zonder gluten " dat ook melkprodukten van de koe onze gezondheid ondermijnen. Dus geen dessert meer, geen brood, geen vlees, geen vis, geen melk .....
In het Parijse ziekenhuis Trousseau zijn de kinderen die er met spoed opgenomen zijn vanwege ondervoeding of slechte voeding geen Roms, maar kinderen verzwakt door een gebrek aan vitamine B12, die hetzelfde veganistische dieet van hun geëxalteerde ouders moesten volgen.
En om met de komiek Freek de Jonge te spreken: zo kan ik nog wel uren doorgaan.

Ieder weldenkend mens moet toch kunnen begrijpen dat in normale omstandigheden je normaal en met veel afwisseling moet eten om goed gezond te blijven.

Goed, mijn lijf wordt geteisterd door artrose. Ik red mij tegen de ontstekingspijnen met Curcuma en Boswellia : eeuwenoude erkende plantaardige produkten uit de indiase medische wereld en beter dan de in ons werelddeel toegepaste ontstekingsremmers die veel schadelijke bijwerkingen kennen en bovendien het gebit kunnen aantasten. Eén keer heb ik mij in wanhoop door de zoveelste artroses-crisis laten verleiden tot het vragen van informatie over een " medicijn" dat enorm succes zou boeken in de strijd tegen artrose en een heilzame werking zou hebben op het vernieuwen van het kraakbeen: haaievinnen. Natuurlijk geen enkel succes , wel een forse aanslag op mijn beurs. Sindsdien krijg ik ongevraagd en vrijwel twee wekelijks een aanbieding van nieuwe vondsten tegen artrose en andere vormen van reuma. " Geen succes, geld terug ".... Probeer dat maar niet ! Het laatste aangeboden produkt is een elixer waarin slakkenslijm is verwerkt. Slakken schijnen een bepaalde stof te hebben die de beschadiging van hun slakkenhuis helpt te herstellen. Vandaar dus .......

Niet te geloven hoe makkelijk de " verkopers van welzijn " op welk gebied ook slachtoffers maken." Doe maar gewoon" zei mijn grootmoeder altijd: " dan doe je al gek genoeg" . Zij had en heeft gelijk, laten wij ons niet gek maken en met beide benen op de grond blijven staan.

literatuur
" se changer, changer le monde" - onder meer Jon Kabat-Zinn en Matthieu Ricard: de "batman " van het boeddhisme.
2 nummers van het franse weekblad " Marianne" 2011en 2016.