Lange juni is dé kunst- en cultuurmaand van Texel

Civis Mundi Digitaal #37

Kick-off met Broadway Texel in Pinksterweekend

De maand juni is Texel omgedoopt in ‘Lange Juni’: het grootste kunst- en cultuurpodium van meer dan een maand lang optredens, shows en tentoonstellingen. Motieven hiervoor zijn de lange dagen en korte nachten én vanwege het feit dat van 13 mei t/m 2 juli 2016 het eiland barstensvol staat van de kunst en cultuur. De 10e editie van het festival Broadway Texel – in het Pinksterweekend van 13 t/m 15 mei – was de kick-off van Lange Juni 2016. Het podium van Lange Juni is gereserveerd voor klassieke muziek op de dinsdagavond, drijfhoutkunst in het Juttersmuseum en elf strandhuisje bij Paal 9 vormen het idyllisch decor voor dichters bij zee. Optredens en podia zijn er over heel Texel. Veel optredens en evenementen zijn gratis toegankelijk, bezoekers kunnen terecht voor één optreden of kiezen voor een passe-partout voor een combinatie van verblijf en vermaak. Informatie over het programma staat op www.langejuni.nl/agenda.

 

De dinsdagzomeravonden

Elke dinsdagavond wordt een bijzonder klassiek concert gegevens met verschillende combinaties en solisten. De concerten vinden plaats in een aantal kerken op Texel zoals het Hoornder kerkje in Den Hoorn, de Zeemanskerk in Oudeschild, de Waalderkerk in De Waal en de Maartenskerk in Oosterend.

 

Dichter bij Zee

Op zes locaties worden exposities met een Texels karakter gehouden. Zo is er een kunstenaarsuitwisseling met elf Zeeuwse kunstenaars die online kan worden gevolgd en biedt Klifhanger een podium aan kunst op locatie in Den Hoorn. Het Juttersmuseum toont drijfhoutkunst en met Project X kunnen bezoekers van Den Burg kunstenaars aan het werk zien. Het Skildermuurtje in Oudeschild is de muur voor een panorama van 70 meter Street Art Kunst. In 11 strandhuisjes bij Paal 9 wordt een podium voor elf dichters klaargezet voor een ode van de ‘Dichter aan Zee’.

 

Verblijf in het Texels theater

Veel evenementen zijn gratis toegankelijk. Bij boeking bij een van de deelnemendelogiesverstrekkers van Texel krijgen bezoekers een kaart van Texel en fietsen om de verschillende podia van de Texelse theaters te bezoeken. Voor logies en verblijf kunnen bezoekers terecht bij de VVV van Texel.

 

Over Lange Juni

www.langejuni.nl staat in het teken van kunst & cultuur. Lange Juni is bedacht door een aantal kunstzinnige Texelse ondernemers, kunstliefhebbers en de VVV en viert de cultuurmaand van Texel. Texel heeft tot doel zich te profileren als eiland waar kunst & cultuur een belangrijke rol spelen.