Het einde van de Seculiere Tijd

Civis Mundi Digitaal #42

Een gesprek tussen tussen

Paul Cliteur en Diederik Boomsma

 o.l.v. Theodor Holman

 

Kan het zo zijn dat er ooit op onze tijd teruggekeken wordt als op de ‘Seculiere Tijd’. Net zoals wij nu spreken van de ‘Middeleeuwen’, de ‘Verlichting’?

Dat de kracht en bezieling ervan voorbij zijn en de argumenten ervan verzwakt of minder bruikbaar?

Dat we nu al het einde van de seculariteit meemaken?

En wat dan?

Paul Cliteur is rechtsgeleerde en filosoof aan de Universiteit van Leiden. Van hem verscheen onlangs Bardot Fallaci Houellebecq Wilders. Gerechtelijke vervolging van religiekritiek en vreemdelingenvrees (Uitgeverij De Blauwe Tijger). Eerder dit jaar redigeerde hij met Tom Herrenberg The Fall and Rise of Blasphemy Law (2016).

Diederik Boomsma is gemeenteraadslid van Amsterdam voor het CDA, redacteur van het voormalige weekblad Opinio en vertaler, inleider en annotator van De opstand van de massamens van Ortega Y Gasset (Lemniscaat, 2015). Ook schreef hij het opstel “Weg-met-ons, erfenis van de verlichting?”, in: Frits Bolkestein, Paul Cliteur en Meindert Fennema, red., De succesvolle mislukking van de Europa, Leiden Publications, Leiden 2015.

Theodor Holman is schrijver, journalist en presentator. Zijn laatste boek Het gestolen leven verscheen in 2014. Hij schrijft al jarenlang colums voor Het Parool. Een selectie daarvan door Jonathan van het Reve verscheen alsHolman liegt.

Weteringschans 173 Amsterdam, 020-3208412. Toegang gratis