Rutte II krijgt Sofprijs der Nederlandse taal 2016

Civis Mundi Digitaal #43

Het kabinet Rutte II krijgt de Sofprijs der

Nederlandse taal 2016. Directe aanleiding voor de Sofnominatie van Rutte II was de webstek die werd ingericht  ter gelegenheid van het Nederlandse EU-voorzitterschap

http://europebypeople.nl/ met de "the official cultural programme for the Netherlands Presidency of the European Union 2016". Hier en daar vind je nog wat verdwaald Nederlands maar verder is die stek vrijwel geheel in het Engels. Dat is niet de eerste en enige keer dat dat kabinet het Nederlands een slechte dienst heeft bewezen.

Eerder vierde staatssecretaris Sander Dekker zijn persoonlijke ’triomf’ met het binnenhalen van een wetswijziging die de verregaande vertweetaliging van het basisonderwijs mogelijk maakt. Daarnaast heeft minister Lodewijk Asscher, de man van het nieuwe patriottisme, een wet door het parlement gejast, waarin buitenschoolse opvang tot maximaal de helft van de tijd in het Engels (officieel in een tweede taal) kan worden afgewerkt. Rutte II is een kabinet dat het Nederlands op diverse fronten in de kou heeft gezet. Ook de Vlaamse politici Gwendolyn Rutten, voorzitster van de Vlaamse liberale partij, en EU-adept Guy Verhofstadt behoorden tot de kandidaten.

De Lofprijs der Nederlandse taal 2016 gaat naar de Nederlands-Vlaamse commissie van mycologen. Die commissie heeft voor 500 paddenstoelen die de laatste jaren voor het eerst in Nederland en Vlaanderen zijn aangetroffen Nederlandse namen bedacht. Het bijzondere is dat deze commissie geen talige achtergrond heeft, maar als specialisten in hun vakgebied de Nederlandse taal hebben verrijkt, een getuigenis van de levenskracht van de Nederlandse (wetenschappelijke) terminologie, het meest dynamische deel van elke taal. De Nederlands-Vlaamse paddenstoeldeskundigen versloegen onder meer een

drietal Vlaamse hoogleraren, waaronder Bruno de Wever, die pleitten voor het behoud van het Nederlands aan de Vlaamse universiteiten.

De prijzen

De Lof- en de Sofprijswinnaar worden ieder jaar uitgekozen door bezoekers van de webstek van de stichting Nederlands. Die kunnen daarbij kiezen uit de MaandLofs en MaandSofs, die op hun beurt weer worden gekozen door leden van de sN-schrijfgroep. Het vorig jaar ging de Sofprijs naar Rik Torfs, rector van de Katholieke universiteit Leuven,  de Lofprijs was  de Vlaamse hoogleraar en taalkundige Filip Devos. Torfs had, haast traditiegetrouw, geen tijd om de Sofprijs in ontvangst te nemen. Het jaar daarvoor namen de Amsterdamse politici Jan Paternotte (D66) en Werner Toonks (VVD) wel de moeite de Sofprijs aan te nemen. In andere jaren weigerden de winnaars van de Sofprijs deze meestal, hoewel die uitdrukkelijk als aanmoedigingsprijs bedoeld is: Let op uw taal.

De prijzen, in de vorm van een kunstvoorwerp dat ontworpen en gemaakt wordt door Eric Coolen en Michaela Bijlsma (Nieuwe Gracht-producties), zullen met enig ceremonieel worden overhandigd op een nader te bepalen tijdstip en locatie.

Eerdere Lofprijswinnaars waren, onder meer,  b&w van Amsterdam, Henk Hofland,  Herman Finkers,

Martine Tanghe, Gerrit Komrij en Thomas von der Dunk. De Sofprijs ging, onder meer, naar  de Nederlandse staatssecretaris voor onderwijs Sander Dekker,  onderwijsminister Marja van BijsterveldtVliegenthart, Jan-Peter Balkenende, de Hema en Albert Heijn.

De prijzen voor 2014 werden niet uitgereikt. De Lofprijswinnaar, de burgemeester en wethouders van Amsterdam, konden geen gaatje in hun agenda vinden. Ook staatssecretaris Sander Dekker, onder meer, verantwoordelijk voor de verengelsing van het basisonderwijs, was te druk bezet om de Sofprijs in ontvangst te nemen.