Peace Brigades International: Nieuwsbrief Lente 2017

Civis Mundi Digitaal #46

Peace Brigades International blijft ruimte creëren voor vrede, want overal ter wereld worden mensenrechtenverdedigers tegengewerkt, bedreigd en vermoord. In deze nieuwsbrief informeren wij over onze werkzaamheden voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers. In deze nieuwsbrief berichten wij over de volgende belangrijke gebeurtenissen:

  • Jaarverslag 2016
  • Terugblik Culturele Zondag 12 maart
  • Terugblik voorlichtingsavond 22 maart
  • Terugblik Speakerstour: Vredesprocessen in Guatemala en Colombia 29 - 31 maart
  • Bevrijdingsfestival Utrecht 5 mei
  • Documentaire ’War on minerals’ 19 mei
  • Trainingsdagen veldvrijwilligers 10 en 24 juni
  • PBI op PIF - World: start je eigen actie!

Zo geven wij inzicht in het werk van PBI – Nederland. Mocht u vragen hebben, dan zijn we uiteraard bereikbaar via e-mail, sociale media en telefoon of tijdens onze activiteiten. Meer weten over het werk van PBI? Bekijk dan ook onze website en volg onze Facebook pagina. 

 

Jaarverslag 2016 

Het jaarverslag 2016 is klaar! 

Met trots presenteren we onze jaarverslag. Bekijk ’m snel hier.

In het jaarverslag lees je over onze organisatie en onze resultaten, onze projectlanden en enkele infographics gemaakt door onze landenspecialisten. 

Neem ook een kijkje op onze nieuwe website waar je de laatste nieuws en komende evenementen vindt!

 

Terugblik Culturele Zondag 12 maart


Op 12 maart 2017 was Peace Brigades International Nederland aanwezig op Culturele Zondag, in het stadhuis van Utrecht. Tijdens deze dag vond er een Meet&Greet plaats met de Keniaanse Shelter City gast over de achtergrond van haar werk als mensenrechtenverdedigster en over haar verblijf in Utrecht voor het Shelter City programma.

Daarnaast was er een speciale gast aanwezig, Spoken Word artist Dwight van de Vijver, die een ‘gesproken woord’ maakte aan de hand van een woord of zin dat de bezoekers van deze dag konden doneren.

Iedereen bedankt voor de donaties en Dwight bedankt voor je inzet en dit fantastische resultaat! Wil je ook doneren? Bekijk de mogelijkheden hier.

Bekijk hier het prachtige eindresultaat: Gesproken Woord
 

Terugblik Voorlichtingsavond 22 maart

 

Afgelopen maart heeft PBI Nederland een informatieavond georganiseerd voor potentiële vrijwilligers. De avond was zowel bedoeld voor mensen die in Nederland willen bijdragen, als voor mensen die bij een project willen werken.  De avond werd goed bezocht en er is uitgebreid gesproken over waar PBI voor staat, wat het betekent om te worden uitgezonden, en hoe het nu is om een mensenrechtenverdediger bij te staan.

Ook interesse om vrijwilliger te worden? Laat het ons weten op info@peacebrigades.nl!

Terugblik speakertour Guatemala & Colombia - Vredesprocessen in Latijns-Amerika


In maart hadden we de Guatemalteekse mensenrechtenverdediger Marcos Ramirez en de Colombiaanse mensenrechtenverdedigster Berenice Celeita Alayon op bezoek voor een speakerstour over de vredesprocessen in Guatemala en Colombia. 

Tijdens hun bezoek in Nederland hebben Marcos en Berenice gesproken over de rol van het maatschappelijk middenveld in vredesprocessen, de rol van de internationale gemeenschap, en transitional justice en landrechten op een conferentie georganiseerd door PBI en het onderzoeksinstituut CEDLA. Hoogleraar Kees Koonings hield hierbij een korte inleiding waarbij hij inging op de verschillen en overeenkomsten tussen beide vredesprocessen.

Om een breder publiek te bereiken en aandacht te vragen voor hun werk hebben Marcos en Berenice interviews gegeven aan het online nieuwsplatform Con Sentido. Deze interviews vonden plaats bij de maatschappelijke organisatie voor spaanstalige immigranten Casa Migrante. Zij spraken onder meer over het belang van PBI voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. 

Het was een erg interessant en leerzaam bezoek, waarbij zowel Marcos en Berenice hun werk hebben kunnen bepleiten en relevante contacten hebben opgedaan.

Meer over de speakerstour lees je op onze website.

 

Bevrijdingsfestival Utrecht 5 mei

 

Op 5 mei zullen wij als Peace Brigades International aanwezig zijn op het ’Plein van de Vrijheid’ tijdens het Bevrijdingsfestival 2017 in Utrecht. Bij onze infostand kun je een persoonlijke Meet & Greet hebben met mensenrechtenverdedigster Wanjiku uit Kenia die op het moment tijdelijk wordt opgevangen in Utrecht voor het Shelter City programma. In haar eigen land kan ze niet altijd vrij spreken, maar op deze dag heeft ze de vrijheid dit wel te doen. Ga jij met haar in gesprek?

We vinden het ontzettend leuk om jou te ontmoeten! Plein van de vrijheid vindt plaats in Park Transwijk van 11:00 tot 19:00. Meer informatie vind je hier.
Datum: Vrijdag 5 mei 2017
Tijd: 11:00 - 19:00
Locatie: Park Transwijk, Utrecht
Toegang: Gratis

 

Documentaire ’War on Minerals’ 19 mei 


Op 19 mei wordt de documentaire ’War on Minerals’ uitgezonden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De documentaire maakt deel uit van de campagne Bescherm de natuurbeschermer
 

Elke week worden drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. Eén van hen was een Nederlander, Willem Geertman. Tot het bittere eind verzette hij zich tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filippijnen. In de documentaire War on Minerals gaan we op zoek naar de ware toedracht van de moord en duiken we dieper in de wereld van conflicterende belangen, waardoor natuurbeschermers zoals Willem in de vuurlinie komen te staan. Samen met onder andere Femke Wijdekop van het project Bescherm de natuurbeschermer gaan we in discussie. Wie zijn deze natuurbeschermers? Waar vechten zij voor, en wie komen ze tegen in hun strijd? Maar vooral: wat is nodig om dit geweld te stoppen? En hoe kan Nederland daaraan bijdragen? 


Lees meer over het event op Facebook en op de website:

https://dezwijger.nl/programma/docu-war-on-minerals

 

Trainingsweekenden 10 en 24 juni 

Meld je aan voor de trainingsdagen in Nederland op 10 en 24 juni 2017!

Tijdens deze dagen wordt dieper ingegaan op o.a. de principes van PBI, de geschiedenis, het wonen en werken in een team, veiligheid, de verschillende projecten en het belang van het werk van landengroepen zoals Nederland.

Deze training is een belangrijk onderdeel in het selectieproces om (als vrijwilliger) aangenomen te worden voor een project. Daarnaast zijn de workshops heel leerzaam en waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en kennis over mensenrechten in het algemeen. Lees het verslag van een deelnemer voor een indruk.

Je kunt je t/m 9 juni opgeven voor de training door een e-mail te sturen naar pbi.trainingsgroep@gmail.com.

Meer info is te vinden op onze website. Meld je ook aan op het Facebook-event!

 

Landenspecialist op avontuur!


Een van onze landenspecialisten zit momenteel als veldvrijwilliger in Mexico! Marleen was onze landenspecialist Mexico en nu gaat ze zelf voor een jaar lang aan de slag als PBI veld-vrijwilliger! We vinden het geweldig dat ze dit avontuur aangaat! We wensen Marleen heel veel succes aankomend jaar! 

 

We gaan voor de interactieve achterban!

 

Sinds kort is Peace Brigades International actief met haar eigen pagina op pifworld.com. PIF is de afkorting voor Pay It Forward. De naam komt uit de speelfilm Pay It Forward waarin een scholier een systeem bedenkt om de wereld beter te maken – en dit lukt. Pifworld is zowel een technologie bedrijf als een sociale onderneming. Donatie- en crowdfundingplatform Pifworld.com maakt het voor iedereen mogelijk, om goed te doen en samen de wereld te veranderen. Particulieren, groepen, scholen en bedrijven – iedereen kan op PIF op zijn/haar manier bijdragen aan een betere wereld – en non-profit organisaties ondersteunen.

Het leuke van PIF is dat iedereen  de mogelijkheid heeft om eenvoudig online zijn eigen actie te starten. Dit kan heel laagdrempelig en een actie kent vele gezichten. Denk bijvoorbeeld aan, sportevenementen, pensioen, verjaardagen, huwelijken, workshops, garage sale, diner of scholenmarkt. Wees creatief, er kan heel veel.

Neem een kijkje op onze Pifworld-pagina en start nu zelf een actie voor PBI. Mocht u geïnteresseerd zijn om een actie te starten maar wilt hier hulp bij? Neem gerust contact op met ons via de mail fundraiser@peacebrigades.nl  of telefonisch 0645470729.

Op de hoogte blijven?

 

Naast onze nieuwsbrief op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van PBI the Netherlands? Like ons op Facebook

Neem ook een kijkje op onze nieuwe website! Klik en lees snel meer over onze meest recente thema’s en ons Shelter City project.

 

Donaties blijven hard nodig 


Niet in de gelegenheid om vrijwilligerswerk te doen, maar wilt u wel helpen om bedreigde mensenrechtenverdedigers te beschermen? Iedere financiële bijdrage is welkom. Klik hier als u online een donatie wilt doen. Of stort uw donatie op NL46TRIO0390501034 t.n.v. PBI Nederland. Bij voorbaat hartelijk dank.


PBI Nederland beschikt over de ANBI-status. Dit betekent dat giften aan PBI Nederland belastingaftrekbaar zijn.