Sebastian Kurz als conservatief christendemocraat straks de sterke man in Oostenrijk

Civis Mundi Digitaal #50

door Jan de Boer

Sebastian Kurz, 39 jaar, baby-gezicht met blauwe ogen, achterover gekamd haar, een onafgemaakte rechtenstudie, minister van buitenlandse zaken , heeft in mei dit jaar de macht gegrepen in zijn conservatieve christelijke politieke partij ÖVP dank zij de organisatie van de jonge conservatieven waarvan hij in 2009 voorzitter werd. Hij heeft in mei meteen een politieke crisis gecreëerd door te verklaren dat de ÖVP niet langer wenst te regeren met de sociaal-democraten van de SPÖ. De daardoor genoodzaakte vervroegde parlementsverkiezingen in oktober wil hij gebruiken om zich te presenteren als de beste remedie tegen de steeds machtiger extreem-rechtse partij, de ÖVP, die op een haar na de Oostenrijkse presidentsverkiezingen in december 2016 verloor.

 

Sebastian Kurz is de meest populaire politicus in het 8,7 inwoners tellende Oostenrijk. In een recent opinie-onderzoek van het liberale dagblad " Der Standard " wordt hem de eerste plaats bij de kandidaten voor de parlementsverkiezingen toegedicht. Waar zijn leeftijdsgenoten studeerden en met het programma Erasmus ervaringen op buitenlandse universiteiten opdeden, maakte Sebastian Kurz zich uiterst zorvuldig klaar voor de verovering van de macht daarbij geholpen door een kleine groep getrouwen. Beetje bij beetje bouwde hij een netwerk op. Grote werkgevers, belangrijke figuren in de regio’s, onontkoombare journalisten werden stuk voor stuk benaderd en door hem bekoord. Daarbij wist en weet hij de kiezers in een heldere taal aan te spreken. Zijn Weens accent doet het goed op het platteland te meer omdat hij van eenvoudige komaf is: zijn vader is een technicus, zijn moeder onderwijzeres. Zijn vriendin werkt op het ministerie van financiën ,houdt zich bewust op de achtergrond. De zeer conservatieve oud-kanselier Wolfgang Schüssel is één van zijn belangrijkste politieke raadgevers.

 

Op 24 jarige leeftijd werd Sebastian Kurz benoemd als staatsssecretaris van integratie, daarna als minister van buitenlandse zaken in de huidige regering van de sociaal-democraat Christian Kern. Aan politieke ervaring ontbreekt het hem dus niet. Hij speelt nu hetzelfde spel als destijds de Franse president Macron. Hij biedt de kiezers een in Oostenrijk nog nooit vertoonde politieke cocktail aan volledig gebaseerd op zijn persoon , voor iedereen toegankelijk en niet erg duidelijk wat politieke ideologie betreft. In ieder geval flink rechts want Sebastian Kurz heeft besloten om na de parlementaire verkiezingen in oktober een regering te vormen met extreem rechts ( om deze in

touw te houden?) tegen de sociaal-democraten. Hij wil een hervorming van de Europese Unie met als doel meer souvereinteit voor de landen binnen deze unie. Aangezien bij de Oostenrijkse kiezers immigratie en integratie van vluchtelingen het hoogst scoren, doet hij steeds fermere uitspraken over deze in de ogen van Oostenrijkers grootste problemen waarmee het land geconfronteerd wordt. Hij stelt voor om de vluchtelingen die onderschept worden op de Middellandse zee daar op de eilanden op te sluiten en over hun lot te beslissen zover mogelijk van de Schengen-zone. Ook richting Turkije doet hij stevige uitspraken.

 

Sebastian Kurz zal - is mijn verwachting - de onbetwistbare winnaar zijn van de Oostenrijkse parlements- verkiezingen in oktober. Wij zullen daarna nog veel van hem en zijn alliantie met extreem rechts horen. Brussel kan zijn borst alvast nat maken!