Winternachten festival Den Haag, 18-21 jan. 2018: verlangen naar wij-gevoel met Adriaan van Dis, Leïla Slimani, Mohsin Hamid, Efe Murad e.v.a.

Civis Mundi Digitaal #51

Ruim tachtig schrijvers, dichters en jonge literaire talenten komen uit de hele wereld naar Den Haag: tijdens de vier sfeervolle dagen van het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag vertellen zij vanuit eigen perspectief en verbeelding over de opleving van collectieve idealen en geven ze er duiding aan. De 23e festivaleditie staat dan ook onder de noemer We the people in het teken van het verlangen naar wij-gevoel en sociale bewegingen.

Data, programma en kaartverkoop
Het festival vindt van donderdag 18 tot en met zondag 21 januari 2018 plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Het volledige programma - alle optredens van schrijvers, dichters, filmmakers en musici - is vanaf eind november te vinden op www.writersunlimited.nl. Tickets voor de grote festivalavonden Friday of Saturday Night Unlimited zijn via deze website tot en met 26 december verkrijgbaar voor de Early Bird-prijs van 20 euro. Vanaf 27 december is de ticketprijs 28,50 euro. Met UITpas, CJP, studentenpas, Ooievaarspas gelden gereduceerde tarieven.

Thema: het verlangen naar een daadkrachtig wij-gevoel
Shervin Nekuee, programmacoördinator van het Winternachten festival, zegt over het thema van de komende festivaleditie: “Winternachten 2018 wordt een literaire, poëtische en muzikale vertelling over het verlangen naar een daadkrachtig wij-gevoel. Onze schrijvers en dichters spreken zich in woord, tekst of gedicht uit over sociale bewegingen; over hoe het momenteel met de ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ van het revolutionaire Europa staat; over hoe de Europeaan omgaat met de wereld om zich heen. Het wordt een zinderend festival met veel voordracht, diepgaande gesprekken, film en muziek. Winternachten festival brengt topschrijvers, topdichters en jong talent bijeen uit Den Haag, uit Nederland en uit onder meer Pakistan, Republiek Congo, Frankrijk en Georgië.”

Ontmoetingen en gesprekken met topschrijvers
Tijdens Winternachten 2018 treden ruim tachtig schrijvers en dichters op, waaronder:
- de Georgische theaterregisseur en romanschrijfster Nino Haratischwili,
- schrijver Adriaan van Dis op de sofa bij psychiater Damiaan Denys,
- New York Review of Books-hoofdredacteur Ian Buruma,
- de Marokkaans-Franse schrijfster en Prix Goncourt 2016-winnares Leïla Slimani
- de Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid van bestseller Exit West,
- publicist en hoogleraar Paul Scheffer,
- schrijfster en universitair bestuurder Louise O. Fresco,
- de Congolees-Franse schrijver en gevierd essayist Alain Mabanckou,
- dichteres en proza-, toneel- en kinderboekenschrijfster Anne Vegter,
- de Palestijns-Syrische dichter en filmmaker Ghayath Almadhoun,
- de Roemeense dichteres, romanschrijfster en kunstcriticus Magda Cârneci,
- Haags dichter en performer Max Lerou,
- de jonge Turkse dichter, essayist en criticus Efe Murad,
- schrijver en NRC-columnist Bas Heijne,
- schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra,
- de Haïtiaanse filmregisseur en activist Raoul Peck (onder voorbehoud)
- de jongste columnist van De Groene Amsterdammer en Haags talent Hizir Cengiz,
- en vele anderen.

Vier dagen literatuur, boeken, muziek, film en prijzen
- Winternachten festival start donderdagavond 18 januari met de Opening Night met onder meer de Free the Word!-speech en de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards aan schrijvers en journalisten die zich hebben ingezet voor de vrijheid van meningsuiting.

- Kern van het festival zijn Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited, de grote festivalavonden op 19 en 20 januari 2018. Beide avonden kiezen bezoekers met 1 ticket tussen 20.00 en 01.00 uur zelf hun eigen route langs ruim twintig optredens van elk 30 minuten tot een uur in vijf zalen. De optredens zijn 50/50 Nederlands en Engels gesproken.

- Het matineeprogramma van zaterdag 20 januari in Theater aan het Spui omvat Leesclub Live - waarin schrijver, NRC-columnist en P.C. Hooftprijs-winnaar Bas Heijne met publiek een literaire klassieker bespreekt - en Boeken van de Wereld, waarin drie bekende Nederlanders uit de wereld van kunst en cultuur en met een migratie-achtergrond het publiek wijzen op boeken die hen hebben gevormd en die zeker in het Nederlands vertaald zouden moeten worden.

- Zondag 21 januari presenteert VPRO’s populaire radioprogramma OVT een Winternachten-editie live vanuit Theater aan het Spui; ’s zondagmiddags worden tijdens het Schrijversfeest in samenwerking met de Jan Campert-stichting de literaire prijzen van de gemeente Den Haag uitgereikt, waaronder de Constantijn Huijgens-prijs aan dichter Hans Tentije.

Winternachten festival in Haagse wijken
Zaterdagmiddag 20 januari 2018 gaat Winternachten festival op pad in Haagse wijken voor ontmoetingen met wijkbewoners en studenten. Schrijvers en publiek vertellen elkaar verhalen rond een thema; in het Nederlands voor de wijkbewoners van Escamp in cultuuranker Theater Dakota en in het Engels voor studenten van het International Institute of Social Studies.
In de Openbare Bibliotheken Schilderswijk en Nieuw Waldeck treden internationale en Nederlandse schrijvers van het festival op en gaan in gesprek met belangstellenden.

Jong Haags dicht-talent treedt op tijdens Winternachten festival
Scholieren van vier Haagse middelbare scholen schrijven komend najaar gedichten tijdens poëzieworkshops van het Haags Dichtersgilde; in het Winternachten festival dragen ze hun werk voor tijdens het jonge dichtersprogramma Spot on Young Poets. Het beste scholierengedicht wordt zondagmiddag met de Jonge Campert-prijs bekroond tijdens het Schrijversfeest.

Ontmoet schrijvers en laat je boeken signeren bij Van Stockum
In de foyer van Theater aan het Spui bouwt Van Stockum Boekverkopers tijdens Winternachten festival een pop-up boekenwinkel met nieuw en ouder werk van de aanwezige schrijvers. Vele schrijvers komen er na hun optredens langs voor signeersessies.


Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld in Den Haag met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. Writers Unlimited organiseert daarvoor jaarlijks in januari het vierdaagse Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag en door het jaar heen de programma’s van B-Unlimited - Haags centrum voor literatuur, science en debat - in samenwerking met de Bibliotheek Den Haag.

Winternachten festival wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Den Haag, Nederlands Letterenfonds, Jan Campert-Stichting, VSB Fonds, Lira Fonds, Fonds 1818, Oxfam Novib, VPRO, PEN International en PEN Nederland. Met dank aan hotel Novotel Den Haag City Centre.

www.writersunlimited.nl
facebook.com/winternachtenfestival
youtube.com/user/winternachten
twitter.com/writersunlimitd