Een denktank van scholieren op zoek naar oplossingen voor wereldproblemen

Civis Mundi Digitaal #52

Zesdelige serie, vanaf zondag 29 oktober 2017 rond 12.00 uur bij ZAPP op NPO 3

 

Waarom leven er in een rijk land als Nederland zoveel kinderen onder de armoedegrens? Welke rol speelt techniek in het vinden van de ware liefde? En hoe zorgen we er in tijden van fake news voor dat we nog weten wat ’waar’ is?

 

In Denktank zoeken tieners naar oplossingen voor wereldproblemen. Volwassenen nemen dagelijks beslissingen over hun toekomst, maar hoe willen jongeren zelf dat die toekomst eruit ziet?

Bijgestaan door filosoof Stine Jensen crossen de denktankers door Nederland langs plekken die van invloed zijn op hun toekomst.

 

Aflevering 2, zondag 5 november 12.10-12.35 bij Zapp op NPO 3

 

’Met uitsterven bedreigd’

Chantel (16) is boos: "Wij mensen denken alleen maar aan onszelf en maken de natuur kapot." Denktankers Gideon (16), Menno (16) en Roos (16) onderzoeken daarom met Chantel de vraag of de mens als meest machtige diersoort een bijzondere verantwoordelijkheid heeft binnen het dierenrijk. Hebben wij het recht om een dier als de das te laten uitsterven?

 

Ze bezoeken Chris Verhoeven, universitair docent aan de TU Delft, die hen introduceert bij robotdieren, een door de mens gecreëerde nieuwe diersoort. Dat er diersoorten uitsterven hoeft volgens Verhoeven niet erg te zijn, deze nieuwe en slimmere diersoort komt ervoor in de plaats. "In tegenstelling tot een echte das, zou een robotdas de verkeersregels snappen."

 

In Drenthe gaat de Denktank met boswachter en dassenkenner André Donker op zoek naar de das. Hij is de tegenpool van een wetenschapper: "Zou de wereld die jij schetst, vol met moderne technologie, net zo lang mee kunnen gaan als de wereld die ik bescherm?"

 

In de volgende afleveringen:

12 november: Baas over brein. Over vrije keus binnen een wereld vol reclame en manipulatie door grote bedrijven.

19 november: Lekker zeggen wat je wilt. Over vrijheid van meningsuiting en de grenzen van grof.

26 november: Liefde in 2030. Over de rol van techniek binnen liefde en relatie van de nieuwe generaties.

3 december: Over nepnieuws. Titel is nog niet bekend.