Filosofie van de jamsessie

Civis Mundi Digitaal #52

Aankonding van: Jurriën Rood, Filosofie van de jamsessie of: Hoe we kunnen samenwerken in vrijheid. Uitgeverij Lemniscaat, 2017.

Vanaf 11 november lezingen met live-muziek

‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als... muziek?’ – Jurriën Rood

 

Filosofie van de jamsessie
Als amateursaxofonist heeft Jurriën Rood vijfentwintig jaar ervaring met het spelen in jamsessies, met alle bijbehorende hoogte- en dieptepunten. Als filosoof beschouwt hij de jam als een experiment van mensen die elkaar (nog) niet kennen en in vrijheid met elkaar samenwerken. Het is een prachtige metafoor voor het openbare leven en het publieke debat.
De vragen die bij de jam spelen, zijn vragen die ons allemaal aangaan. Waarom verloopt vrije samenwerking soms zo moeizaam? Hoeveel regels hebben we nodig en welke rol speelt autoriteit daarbij? En vooral: is het onze beperkte opvatting van vrijheid die ons hier in de weg zit? Wij denken vaak dat vrijheid wordt beperkt door regels, maar Jurriën Rood laat zien dat regels juist vrijheid kunnen schéppen, zowel in de muziek als in de maatschappij.

 

Jurriën Rood is filosoof, film- en theatermaker, amateursaxofonist en liefhebber van de jam. In 2006 studeerde hij cum laude af in de wijsbegeerte en sindsdien houdt hij zich bezig met sociaal-politieke filosofie. In 2013 publiceerde hij Wat is er mis met gezag?, dat werd genomineerd voor de Socratesbeker, en in 2016 De kwestie Pegida, dat de longlist bereikte. Hij woont in Dresden en Amsterdam.
www.jurrienrood.nl

 

LEZINGEN MET LIVE-MUZIEK
Zaterdag 18 november vanaf 15:00 in boekhandel Scheltema, Rokin 9 in Amsterdam.
Zaterdag 11 november vanaf 15.00 in De Amsterdamse Boekhandel, Buitenveldertselaan 170.
Zondag 12 november vanaf 14:00 in boekhandel Van Piere, Nieuwe Emmasingel 48 in Eindhoven.
Zaterdag 20 januari vanaf 15.30 in boekhandel Van der Meer, De Keuvel 1 in Noordwijk.