Civis Mundi Digitaal #53
Circuit Nederland verwelkomt deze maand duurzame energieleverancier Greenchoice als haar duizendste deelnemer. Een snelgroeiend aantal ondernemingen doet mee aan dit netwerk van bedrijven en particulieren die een eigen betaalmiddel, circulair geld, gebruiken voor onderlinge transacties. Greenchoice heeft zich opgegeven voor het United Economy netwerk, waarin duurzame organisaties elkaar betalen met de munteenheid United. Na Triodos Bank is dit weer een groot bedrijf dat een deel van zijn betalingen met circulair geld gaat doen.
Over het algemeen doen bedrijven mee met Circuit Nederland om lokale handel te stimuleren en zo onnodig transport te vermijden. En ook om de eigen regio meer kansen te geven en zo zelf meer omzet te krijgen. Voor Greenchoice is deelname aan Circuit Nederland vooral ingegeven vanuit de duurzame missie van de energieleverancier: Nederland steeds groener maken. De partijen binnen het netwerk United Economy bouwen samen aan een eerlijke, sociale en groene economie.
United Economy heeft de potentie om op korte termijn een groot netwerk te worden. De visie van het netwerk is dat geld gebruikt zou moeten worden om maatschappelijke meerwaarde te creëren en te verdelen. Greenchoice wil hier een actieve rol in spelen en nieuwe samenwerkingen met andere duurzame ondernemers en organisaties aangaan.
Circuit Nederland kent ook Social Trade krediet, een totaal nieuwe vorm van krediet die extra mogelijkheden biedt als het met de economie tegenzit. Deelnemende kleine bedrijven kunnen tegen gunstige voorwaarden deze lening in circulair geld krijgen om bij collega-deelnemers te besteden.
Achtergrond Circuit Nederland
De Utrechtse stichting STRO organiseert Circuit Nederland en ontwikkelt Cyclos, FinTech betaalsoftware voor gewoon geld en circulair geld.
Cyclos is door de Gates Foundation en de betaalindustrie gekozen tot winnaar van de Epay Innovation Award. Meer dan tien miljoen mensen gebruiken al de standaardtoepassingen van Cyclos. De innovaties in Cyclos maken nu ook lokaal geld en circulair geld initiatieven mogelijk zoals Circuit Nederland.
Het Circuit is een samenwerkingsverband tussen lokale en landelijke initiatieven zoals United Economy. Voorbeelden van lokale netwerken zijn de Vix (Alkmaar), de Utrechtse Euro, de Eurijn (Wageningen), de Pepermunt in Zwolle en de Parel in Breda. Leden van het ene netwerk besteden bij voorkeur bij leden van het eigen netwerk, maar kunnen ook betalen met circulair geld bij leden van een ander netwerk.