De problematische terugkeer van kindsoldaten van de Islamitische Staat

Civis Mundi Digitaal #54

door Jan de Boer

Gegevens van de Franse directie binnenlandse veiligheid, de DSGI, doen verwachten dat zo’n 500 getraumatiseerde en soms geïndoctrineerde kinderen van Franse jihadisten na de ineenstorting van de Islamitische Staat nu en in de komende tijd naar Frankrijk terugkeren. Vaak heel jong – de helft minder dan 5 jaar – wordt het merendeel hier ondergebracht in pleeggezinnen en psychologisch begeleid. Een kleine groep die nu nog grotendeels nog in Irak en Syrië verblijft geeft ongekende problemen: de kindsoldaten. Vier teruggekeerde kindsoldaten zijn reeds veroordeeld en twee anderen zijn bij hun recente terugkeer onder arrest gesteld.

 

Voor de Islamitische Staat is de rekrutering van zeer jonge strijders altijd een strategische en ook symbolische prioriteit geweest. Kinderen van 7 tot 17 jaar, bijgenaamd "de leeuwenwelpen van het Kalifaat" werden op zo jong mogelijke leeftijd in trainingskampen bijeengebracht om daar een militaire training en religieuze opvoeding te krijgen. De Franse krant Le Monde heeft aan de hand van genoemde gegevens en rechtbankverslagen een aantal sprekende voorbeelden beschreven. De echtgenote van een Franse jihadist gaf de volgende beschrijving bij haar terugkomst in Frankrijk.

“Ik weet dat er een ‘mouaskar’ (een trainingscentrum) bestaat dat uitsluitend bestemd is voor kinderen. Zij worden daar gevormd tot dodelijke beesten..... Een Franse vrouw had drie kinderen: twee jongens van 6 en 7 jaar en een gehandicapte jongen in een rolstoel. Zij heeft de twee gezonde jongens naar de ‘mouaskar’ gestuurd en alleen de gehandicapte jongen bij haar gehouden.”

 

Uit propaganda overwegingen heeft de Islamitische Staat video’s gemaakt om aan te tonen dat deze ‘mouaskar’ bij uitstek geschikt is om een nieuwe generatie strijders te vormen. Je ziet op deze video’s kinderen vechtsporten bedrijven, met echte kogels schieten en het gevangen nemen van gijzelaars nabootsen. Na het trainingskamp hebben verscheidene kinderen deelgenomen aan gevechten waarbij velen zijn gedood zoals de kindsoldaten van een Franse jihadist en zijn echtgenote uit Straatsburg die zich in de zomer van 2014 zich bij de Islamitische Staat in Syrië aansloten. Een paar maanden later verscheen de oudste zoon met een vriendje uit Toulouse, beide gewapend met Kalasjnikovs op een propaganda-video: " Jullie kunnen beter hierheen komen, want waar jullie nu wonen is een land van ongelovigen. Hier in Syrië zijn wij strijders”. Na de uitzending van deze video sneuvelden al gauw alle vier jongens waarvan de jongste twee slechts 13 en 15 jaar waren. Het vriendje uit Toulouse, 13 jaar, vond de dood in maart 2016.

 

De DSGI liet in een nota weten, dat het gebruik van kinderen in de propaganda van de Islamitische Staat gruwelijke hoogtepunten bereikt. " Behalve de werving van kinderen voor gevechten en voor propaganda-video’s waarin ze hun engagement tonen, heeft de Islamitische Staat in begin 2015 besloten nog een stap verder te gaan door video’s te tonen waarin kinderen bij executies de rol van beul vervullen." Op 4 juli 2015 toonde de Islamitische Staat een video waarin 25 Syrische soldaten door kindsoldaten in het amfitheater van de antieke stad Palmyra worden geëxecuteerd. Even later in een andere video werden Koerdische gevangenen doodgeschoten door 5 kinderen van 5 verschillende nationaliteiten.

 

Op dit moment hebben de Franse inlichtingendiensten twee video’s in bezit waarin Franse kinderen betrokken zijn bij executies. De eerste op 10 maart 2015 uitgezonden video toont een 12-jarige jongen uit Toulouse die onder het wakend oog van zijn schoonvader een gijzelaar doodschiet. Hij kan nu, 14 jaar oud, tot een gevangenisstraf veroordeeld worden voor zijn activiteiten in Syrië, maar op het moment van zijn moord had hij daarvoor nog niet de wettelijke leeftijd bereikt. In een tweede op 14 mei 2016 uitgezonden video zie je twee kinderen van een Franse jihadist van respectievelijk 8 en 12 jaar bedreigingen uiten richting Frankrijk gevolgd door het schieten op beelden van Franse politici voordat zij twee Syrische gevangenen doodschieten. Jonger dan 14 jaar op het moment van hun misdaad, lopen ze de kans op alleen een educatieve straf als ze eens naar Frankrijk terugkeren.

De resultaten van de nu sinds enige maanden gehouden evaluatie van de verwarring bij de hier opgevangen en bij pleeggezinnen ondergebrachte kindsoldaten geven aanleiding tot ongerustheid wat hun toekomst betreft ondanks de psychologische begeleiding en inzet van de pleegouders. De zorg voor deze kindsoldaten is een werk van heel lange adem waarvan het eindresultaat nog onbekend is.