Ons Erfdeel 1/2018

Civis Mundi Digitaal #56

Op een zondagochtend speelde de schrijver Koen Peeters chauffeur voor Orhan Pamuk, van Brussel-Zuid naar Tervuren. In het Afrikamuseum trok de Nobelprijswinnaar witte handschoenen aan. Waarom hij dat deed, komt u te weten als u Ons Erfdeel 1/2018 leest.

U leest hier ook dat het Wilhelmus “inclusief de context” dient te worden onderwezen in Nederlandse scholen, en dat zoiets in een regeerakkoord kan staan. Gaat dat geuzenlied nu over het bestrijden van de tirannie of over de vraag hoe Oranje de Nederlanders moest dienen zonder trouw aan de Spaanse koning te verzaken? Of over beide, en veel meer? En wat zou Henk Wesseling, de grand old man van de Nederlandse geschiedschrijving, daarvan vinden? Of is deze elegante en laconieke stilist toch eerder een essayist dan een historicus?

Herman Teirlinck heeft nu wel een huis, maar rond welk groot thema cirkelt zijn oeuvre? U leest het in dit nummer. Dat huishouden van Jan Steen blijkt niet zo’n rommelig boeltje te zijn. Ook dat komt u te weten in dit tijdschrift.

We hebben het vaak over boeken in dit blad, zelfs als die mistroostige en gelaten tournees langs boekhandels opleveren, zoals in het verslag van Thomas Heerma van Voss. En we blijven de lof zingen van vertalingen, omdat we houden van strelen met handschoenen aan. Daar zijn ze weer, die handschoenen.

We hebben het nog over theater in het hart van de samenleving; over outsiderkunst – is dat wel kunst? – in Gent; over musea van religieuze kunst (verlaat die haar eeuwenlange biotoop?) en textiel; een film waarin Orpheus en Eurydice van plaats wisselen en Vlaamse strips waarin fietsen opduiken.

Passeren nog de revue in de recensierubriek: drie romans die kans maken op de Libris Literatuurprijs; een ridder die nobel en dus vergeefs streeft; een jarige universiteit die in de loop van tweehonderd jaar in drie en binnenkort misschien in vier talen heeft gedoceerd; de rommelige en struikelende geboorte van de Europese Unie; hoe we moeten leren samenleven met gezond verstand en redelijke accommodatie; de klont als een soort tumor van op drift geraakte data die autonoom gaat opereren; Golden Earring en het verplaatsen van obelisken.

Het gaat in de bladzijden die hierna volgen over al deze dingen. Neemt u nu maar de handschoen op om dit nummer te lezen.