Surfen met Sartre. Filosoferen op de golven van het leven

Civis Mundi Digitaal #58

door Aaron James

“Een wonderbaarlijke analyse”
- The New York Times Book Review

 
Iedereen die surft, kent het overweldigende gevoel: één worden met iets dat groter, krachtiger is dan jijzelf, je eraan overgeven en toch ‘het roer recht houden’. Dát is volgens filosoof Aaron James, wat leven is.
 
Filosofen zien het leven veelal als iets statisch, terwijl het er juist om gaat te filosoferen op de golven van dat voortdurend bewegende leven, in de wetenschap dat de uitkomst onvoorspelbaar is.
 
In zijn nieuwste boek Surfen met Sartre zet James de ideeën van verschillende filosofen – van Aristoteles tot Wittgenstein – af tegen zijn eigen surfervaringen. En vooral gaat hij in gesprek met Sartre, met wie hij in thema’s duikt als vrijheid, moraal, kapitalisme en klimaatverandering.
 
Moeiteloos bespreekt James belangrijke vragen van onze tijd, in een luchtige en humoristische stijl. Zijn beeldende beschrijvingen laten ook niet-surfers verlangen naar de golven en de zee. Dat alles maakt Surfen met Sartre tot een toegankelijke én filosofische lofzang op het leven.

“In Surfen met Sartre vindt Aaron James de juiste balans tussen persoonlijk inzicht en universele reikwijdte. De auteur noemt zijn boek ‘komisch grandioos’: een werk van ambitie en nederigheid. Uiteindelijk gaat het net zo goed om vrede, vervulling en de toekomst van de mensheid alsook om de zoute douche na het surfen op een zomerdag.”
- National Public Radio
 

 “Verhelderend: een duidelijke en goed geïnformeerde gids.”
   - The Philosopher

 

Over de auteur

Aaron James is hoogleraar Filosofie aan de Universiteit van Californië, in het bezit van een PhD van Harvard en drager van het ‘Burkhardt Fellowship from the American Council of Learned Societies’. Hij schreef meerdere boeken, waaronder ‘Fairness in Practice; A Social Contract for a Global Economy’ en ‘Assholes, A Theory’. Aaron James woont in Irvine, Californië, en is verwoed surfer.
 

Foto: James Hammack

 

Aaron James, Surfen met Sartre, Lemniscaat, Paperback, 440 pagina’s,
ISBN 978 90 477 10103, prijs € 18,95