Hoe democratisch ben ik zelf?

Civis Mundi Digitaal #61

Aankondiging van: Hubert Hermans, Bedreigde psychodiversiteit. Pleidooi voor een innerlijke democratie. Uitgeverij Gompel & Svacina. Oud-Turnhout/’s-Hertogenbosch, 2018.

In zijn jongste boek, Bedreigde psychodiversiteit. Pleidooi voor een innerlijke democratie, wil professor Hubert Hermans (persoonlijkheids- en motivatiepsycholoog) de lezer doen nadenken over zichzelf, via onder meer zijn sociale relaties, de groepen waarvan hij al dan niet deel uitmaakt en de maatschappij waarin hij participeert. Met de uiteindelijke vraag: hoe democratisch ben ik zelf?

 

Mensen moetenoppositie kunnen voeren tegen zichzelf en condities creëren waarin ze van zichzelf kunnen leren om tot een creatieve dialoog te komen tussen hun emoties en hun verstand. De auteur ontleedt de loopgraven van het eigen gelijk en het vinden van wegen die een productief antwoord geven op de eigen emoties.

 

Mensen moeten zich niet opsluiten in een strak omlijnde identiteit die slechts één dominerende opvatting toelaat. Ze moeten de flexibiliteit hebben om niet te voorziene wendingen te kunnen maken in de diversiteit van hun eigen gedachten en gevoelens. Hierbij gaat het om het spanningsveld tussen de machthebber die als potentie in eenieder huist en het democratisch leiderschap over zichzelf.

 

Hubert Hermans, emeritus hoogleraar aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen, is gefascineerd door de grensprocessen die zich afspelen tussen individu en maatschappij, normaal en abnormaal, motivatie en demotivatie. Dit leidt onder meer tot een zoektocht naar de verborgen drijfveren van mensen.