National Geographic duikt in 'Drain the Oceans' naar Nederlands VOC-schip

Civis Mundi Digitaal #64

In de première van ‘Drain The Oceans’ duikt National Geographic zondagavond naar de resten van het Nederlandse VOC-schip ‘De Rooswijk’. Het schip strandde in 1740 in Het Kanaal voor de kust van Engeland en tussen de wrakstukken is een grote hoeveelheid zilvermunten aangetroffen.    

 

Klik hier om de promo te bekijken.

 

Smokkelwaar

Door de munten op te duiken en de vindlocatie te registreren, ontdekt een team van Nederlandse en Engelse onderzoekers hoe geld in de Gouden Eeuw door de bemanning werd meegesmokkeld op de lange reis naar de koloniën.

 

Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leidde de expeditie naar ’De Rooswijk’ en is in de aflevering van ‘Drain The Oceans’ te zien. Manders: “De opgraving van ‘De Rooswijk’ was een uitzonderlijke reis terug in de tijd op een van de lastigste plekken om archeologie te bedrijven: de Goodwin Sands. ‘Drain The Oceans’ brengt die complexiteit fantastisch in beeld.”

 

Ook de Nederlander Matthias van Rossum van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam is in de aflevering te zien. Van Rossum is VOC-expert en onderzoekt de smokkelpraktijken. Van Rossum: “Juist door de combinatie van historisch met archeologisch onderzoek zien we nog beter de werking en het wijdverbreide karakter van deze zilversmokkel.”  

 

Acht afleveringen

Na het succes van specials als ‘Drain Alcatraz’ en ‘Drain The Titanic’ is vanaf zondag op National Geographic voor het eerst de serie ‘Drain The Oceans’ te zien. In acht afleveringen wordt ingezoomd op bijzondere wraklocaties en worden de geheimen van het wrak en de zeebodem met behulp van de nieuwste sonartechnologie blootgelegd.

 

Entertainment met een doel

National Geographic heeft als missie om entertainment met een doel te bieden aan wereldwijd 487 miljoen televisiekijkers, 54 miljoen lezers van het magazine en 416 miljoen volgers op sociale media. Meer dan een kwart van de opbrengst van National Geographic komt ten goede aan de Society, waarmee National Geographic Explorers ondersteunt om onze kennis van de wereld te vergroten en te verspreiden.

 

‘Drain The Oceans’, vanaf zondag 19 augustus 22.30 uur op National Geographic.