Feministisch collectief De Bovengrondse gaat hormoonmythes te lijf

Civis Mundi Digitaal #65

Feministisch collectief De Bovengrondse, bekend van de recente Meer vrouwen op straat actie, en debatcentrum Rode Hoed organiseren op 17 september weer de Schoonheidssalon, een feministische talkshow waarin belangrijke thema’s lichtvoetig behandeld worden. Deze editie zal gaan over de hormonen-doofpot en hoe mythes rondom hormonen gendergelijkheid tegenwerken.

Ben je ongesteld, ofzo? Het wemelt van de vooroordelen, aannames en mythes rondom hormonen. Al sinds 1905 wordt onderzoek gedaan naar de effecten ervan op ons gedrag. Zo zou de aanmaak van oestrogeen tot zorgzaamheid en zachtaardigheid leiden, maar ook tot minder ambitie en leiderschapskwaliteiten. Wat moeten we met hormonen? Ze ontkennen, om het cliché van de hysterische vrouw en agressieve man af te schudden? Of juist erkennen, omarmen en zelfs vieren – en eisen dat beleidsmakers en werkgevers rekening met ze houden?

Hormonen zijn hot topic, volgens de anti-hormonale-anticonceptie-artikelen en #freebleeding-hashtags. Op 17 september zoomen we in een korte biologieles in op hun rol in het menselijk lichaam. We ontmantelen onwaarheden en maken korte metten met hormonaal nepnieuws. Met experts, opiniemakers en ervaringsdeskundigen.

Te gast deze avond: overgangsdeskunidge en schrijver Francine Oomen, hormonendossierkenner bij Women Inc. Xanne Visser, ervaringsdeskundige Dila Nurtas en gynaecoloog Ingrid Pinas. Voor meer informatie over de sprekers, zie website van Rode Hoed. 

Over de Schoonheidssalon

In de Schoonheidssalon gaan jonge feministen de strijd aan met hardnekkige beeldvorming. De maandelijkse talkshow is een initiatief van De Bovengrondse. Eerdere avonden gingen over digitaal feminisme, intergenerationeel feminisme en schoonheidsidealen.

Over de Bovengrondse

De Bovengrondse is een open groep die bij elkaar komt om ideeën uit te wisselen en samen projecten op te zetten. Het doel: werken aan gelijkwaardigheid ongeacht gender. Zij zijn verantwoordelijk voor acties als de Wildplasgate en Meer vrouwen op straat.

De Schoonheidssalon - Bloody Hormones

Locatie: Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Datum: 17.09.2018

Tijd: 20:00

Website

Facebook-evenement