Wise: Het klimaat rond kernenergie

Civis Mundi Digitaal #66

50 jaar oude technologie om het klimaat te redden

Wereldwijd sluiten verouderde kerncentrales in een behoorlijk rap tempo; te duur, te gevaarlijk, te oud. Wereldwijd voeren groepen, ondersteund door WISE, hier campagne voor; het moet afgelopen zijn met kernenergie. Natuurlijk zijn er ook landen die nog wel fors investeren in nieuwe kerncentrales, netto is er sprake van een afname en dat is goed nieuws. Maar nu is er een beweging die campagne voert om oude kerncentrales open te houden; ecomodernisten, in dit geval aangevoerd door Shellenberger, een Amerikaanse politicus. Dit weekeinde strijkt zijn campagneteam neer in Amsterdam.   

 

 

Shellenberger verkoopt oude meuk

   

De Amerikaanse prominente pro-kernenergie activist en politicus Mike Shellenberger organiseert op 1 en 2 september in Amsterdam een “training voor grassroot activisten die zich moeten gaan inzetten voor een campagne om de bestaande kerncentrales in Europa langer open te houden ". Na campagnes in Californië en Korea richt Shellenberger zich op wat hij noemt "the next battle-ground, Europe".

WISE moet hier een beetje om gniffelen. Hoe kan een ecomodernist pleiten voor het in stand houden van een 40-50 jaar oude technologie? Om de irrationaliteit van zijn queeste aan te kaarten richt WISE bij de locatie van de training op zaterdagmorgen een pop-up museum in met voorbeelden van achterhaalde technologie; wie zou er nog willen werken op een typemachine? Wie belt er nog met een landlijn met draaischijf? 

 

 

Eet friet en vaar mee tegen Tihange 2

Op 29 september organiseren groepen uit Belgie, Duitsland en Nederland een vaartocht langs de kerncentrales in Tihange. Twee weken later zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Belgie en dus is er een programma met (toekomstig) raadsleden en burgermeesters. De tocht wordt afgesloten met een ’frietje nucleaire’ bij een frietkot naast de kerncentrale. Er kunnen maximaal twee keer 75 mensen mee op de boot, uit Duitsland en Nederland vertrekken bussen naar de opstapplaats. Meer informatie? Mail met Kim Sparrentak, campaigner Tihange2 en Doel3 dicht 

 

 

Atoom- of kolenstroom uit het stopcontact? Nee bedankt!

 

Nog klant bij een energiebedrijf dat atoomstroom en/of fossiel verkoopt? Stap dan over; de simpelste manier om heel serieus bij te dragen aan het schoner maken van onze energievoorziening. Wij raden Greenchoice, Pure Energie, Huismerk of Qurrent aan, allevier gegarandeerd fossiel- en atoomvrij. Overstappen kan heel makkelijk via onze energievergelijker

 

 

De vertegenwoordiger

Als een steeds wanhopiger wordende vertegenwoordiger rent de nucleaire industrie rond om iets te verkopen dat niemand meer wil; oude meuk. Het bouwen van nieuwe kerncentrales lukt alleen in landen zonder democratie en met een sterk staatsgeleide economie. (veel subsidie dus). En dus probeert ze met de moed der wanhoop de oude kerncentrales aan de praat te houden. We hebben er een filmpje over gemaakt, leuk als u dat helpt verspreiden.

 

Zo bereikt u ons

World Information Service on Energy, WISE

Post: Postbus 59636, 1040 LC Amsterdam
Telefoon: 020 - 612 63 68
Email: info@wisenederland.nl
Web: www.wisenederland.nl
Rekening: NL94 TRIO 0197 8930 90

Donaties maken ons werk mogelijk. Meer informatie over doneren