Hoe toevallig is toeval? | Lezing door mathematicus Klaas Landsman

Civis Mundi Digitaal #66

Hoe toevallig is toeval? | Lezing door mathematicus Klaas Landsman

Dinsdag 25 september 2018 | 19.30 – 21.00 uur | Collegezalencomplex Radboud Universiteit

 

Je komt iemand tegen die op dezelfde dag jarig is als jij. Hoe toevallig is dat? Bestaat toeval? En wat is het eigenlijk? Kom luisteren naar mathematicus Klaas Landsman en leer hoe de wereld meer van toevalligheden aan elkaar hangt dan we denken. Maar ook dat dingen soms minder toevallig zijn dan ze in eerste instantie lijken.

Verklaringen
Na de lezing gaat Klaas Landsman in gesprek met filosoof Carla Rita Palmerino van de Radboud Universiteit over de betekenis van toeval. Keken de oude Grieken anders aan tegen toeval dan wij nu doen? Bestaat er zoiets als puur toeval? Waarom zijn we geneigd betekenis toe te kennen aan toevallige gebeurtenissen? En in hoeverre werkt een acceptatie van het toeval fatalisme in de hand?

 

Over de sprekers

Klaas Landsman is hoogleraar Mathematische fysica aan de Radboud Universiteit en was eerder verbonden aan de universiteiten van Amsterdam, Cambridge en Hamburg. Twee jaar geleden zat hij in de organisatie van de Week van het toeval, binnen welk kader Radboud Reflects een publieksprogramma organiseerde op 16 mei 2016. Landsman kwam dit jaar met een nieuw publieksboek getiteld Naar alle onwaarschijnlijkheid. Toeval in de wetenschap en filosofie, dat op 6 maart 2018 werd gepresenteerd op de Radboud Universiteit.

 

Carla Rita Palmerino is hoogleraar Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit. Ze is een van de auteurs van The Challenge of Chance, een bundel met dertien artikelen die verscheen tijdens de Week van het Toeval.

Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

www.ru.nl/rr/toevallig

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/433068580538790/


Dit is een programma van Radboud Reflects