ANV Nieuwsbrief 25 september 2018

Civis Mundi Digitaal #67

 

Evenement

De positie van Nederlandse en Vlaamse hedendaagse kunst

De Boekmanstichting uit Nederland en Kunstenpunt uit Vlaanderen zijn te gast op de beurs van Art The Hague voor een panelgesprek op woensdag 26 september 2018 over de internationalisering van de beeldende kunst in Nederland en Vlaanderen, met bijzondere aandacht voor de rol die galeries hierbij spelen.

Boekmanstichting

 

Evenement

Onthulling standbeeld koning Willem I

Op 20 oktober is het dan eindelijk zo ver. Dan eert de stad Gent koning Willem I met de onthulling van een bronzen standbeeld. Het resultaat van jarenlange inspanningen door het Comité 1815-2015: Willem, Bedankt! waarin ook de ANV-regio Oost- en Zeeuws-Vlaanderen zitting heeft.

Willem, Bedankt!

 

Lezing

Pacificatielezing 2018 door Elsbeth Etty

Op zaterdag 10 november 2018 om 15.00 uur wordt de 35e Pacificatielezing gehouden in de Pacificatiezaal van het stadhuis van Gent door Elsbeth Etty, neerlandica, literair critica, columniste van De Groene Amsterdammer en voorzitter van het Multatuli Genootschap.

Pacificatielezingen

 

Maatschappij

Jaarlijkse oesterpartij in teken van samenwerking Zeeland en Vlaanderen

Ieder jaar komen zo’n zeshonderd bestuurders en ondernemers tijdens de Nationale Zeeuwse Oesterpartij in Middelburg bij elkaar om te netwerken. Gespitste oren toen Staatssecretaris Knops zei dat de marinierskazerne naar Zeeland komt, wat de kop van het nieuws werd. Maar er was ook uitgebreide aandacht voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking met het oog op de Nederlands-Vlaamse regeringstop in november, die naar Middelburg komt. Omroep Zeeland maakte enkele interviews.

Omroep Zeeland

 

Maatschappij

Nieuwe wetgeving moet rekening houden met grensoverschrijdende samenwerking

Het panelgesprek op diezelfde Nationale Oesterpartij in Zeeland werd geleid door de Vlaamse VRT-nieuwslezer Goedele Wachters. Hier zei staatssecretaris Knops dat er de afgelopen vijftien jaar flink vooruitgang is geboekt in de samenwerking tussen Zuid-Nederland en Vlaanderen. Barrières worden veroorzaakt door  verschillen in wetgeving, belastingstelsel en btw bijvoorbeeld. Werken over de grens is daardoor best ingewikkeld.

Algemeen Dagblad

 

Theater

Vlaamse culturele centra hekelen Nederlandse doorverkoopsite

Culturele centra hekelen de praktijken van de Nederlandse doorverkoopsite Bemster.nl. Kaartjes voor voorstellingen in Vlaamse culturele centra worden er vaak voor een drievoud van de prijs aangeboden. Ertegen optreden is niet evident. In Vlaanderen bestaat een wet op de doorverkoop van concertkaarten. Het is verboden om kaartjes tegen een hogere prijs door te verkopen. In Nederland is daarover geen wetgeving. 

VRT

 

Media

NPO 1, 2 en 3 moeten in Vlaanderen plaats maken

De VRT stopt met het uitzenden van haar tv-zenders Eén, Canvas en Ketnet via DVB-T. Dat betekent dat de zenders niet langer gratis te ontvangen zijn via de digitale ether. Daarom voegt TV VLAANDEREN vanaf 1 december Eén, Canvas en Ketnet toe aan Antenne TV, een goedkope manier voor het tv-aanbod via de digitale ether. Als gevolg hiervan verdwijnen de zenders van de Nederlandse Publieke Omroep in Vlaanderen uit de ether en zijn ze alleen nog met digitale tv via satelliet te ontvangen.

Totaal TV

 

Maatschappij

De padvinderij in Nederland is suffig; in Vlaanderen moet er worden geloot

Lijnrecht tegen de tijdgeest van individualisering in is de scouting in Vlaanderen zo populair dat er om de schaarse plekken geloot moet worden. In Nederland heeft de padvinderij een suffig imago en hebben Scouting en Jong Nederland samen 130.000 leden. Vlaanderen (6,5 miljoen inwoners) telt liefst vier overkoepelende jeugdorganisaties, en daarnaast is er nog de Chiro, een van oorsprong katholieke variant op de padvinders, met in totaal 270.000 leden. 

De Volkskrant

 

Onderwijs

Nederland haalt Vlaamse leerkrachten uit Vlaanderen

Om het tekort aan leraren op te vangen, trekken Zeeuws-Vlaamse basisscholen docenten van over de grens aan. De krant neemt een kijkje op een basisschool in Breskens. Zijn er verschillen en welke zijn dat dan?

PZC

 

Taal

De nieuwe Lage Landenlijst

Op zaterdag 22 september werd de hele dag een nieuwe lijst van 100 beste Nederlandstalige liedjes gepresenteerd. Lode Roels (Radio 1) en Martin Volder (Omroep Brabant) lazen elk uur een Belgisch-Nederlands nieuwsbulletin voor. Het nummer Ruimtevaarder van Kommil Foo is nieuwe nummer 1 van Lage Landenlijst.

VRT

 

Theater

Prentenboek ’Ik wou’ als voorstelling in Nederlandse en Vlaamse theaters

In het prentenboek Ik Wou staan krachtige kinderportretten van de Vlaamse illustratrice Ingrid Godon samen met korte poëtische teksten van Toon Tellegen, die haar portretten laten spreken. Stuk voor stuk mijmeringen en uitspraken vanuit het standpunt van de getekende figuur die de lezer raken, doen glimlachen en aanzetten tot nadenken. Toon Tellegen & het wisselend Toonkwintet brengt Ik wou van 12 november t/m 17 februari 2019 als voorstelling in Nederlandse en Vlaamse theaters.

Corrie van binsbergen

 

Prijzen

Toneelschrijfprijs 2018 voor Eric de Vroedt

Eric de Vroedt heeft de Toneelschrijfprijs 2018 gewonnen voor de tekst van zijn theatermarathon The Nation. De uitreiking was op 7 september 2018 op het Vlaams Theaterfestival in Antwerpen. De prijs bedraagt 10.000 euro en wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie. 

Theaterkrant

 

Prijzen

Bruno Vanden Broecke wint prestigieuze Nederlandse toneelprijs

De Vlaamse acteur Bruno Vanden Broecke heeft de Louis d’Or, de prijs voor de beste toneelhoofdrol door een acteur, gewonnen met zijn rol in Para. De winnaar werd zondag in Amsterdam bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

KNACK

 

ANV

Lilian Sijbesma wint Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario

Met haar scenario Onder de blote hemel heeft Lilian Sijbesma de Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario 2018 gewonnen. De prijs wordt op 28 september a.s. op het Nederlands Film Festival uitgereikt als feestelijk slot van de Dag van het Scenario.

ANV

 

Taal

Te vaak, te veel Engels op universiteiten

Hoogleraar Nederlandse literatuur en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen laat geen moment voorbijgaan om op te komen voor de Nederlandse taal in het hoger onderwijs. In de krant, op congressen, bij hoorzittingen van politici en op de radio. Op 25 augustus was zij te gast bij Dr Kelder en Co en gaf zij er een verklaring voor: de handelsgeest van de Nederlanders.

NPO Radio 1

 

Taal

Proef Primair Tweetalig Onderwijs succesvol

Leerlingen op de scholen die meedoen aan het proefproject Tweetalig Primair Onderwijs (tpo) ontwikkelen zich beter in het Engels dan leerlingen op andere scholen. Het volgen van les in een andere taal gaat ook niet ten koste van de Nederlandse taalvaardigheid en rekenvaardigheid. Dat blijkt uit een evaluatie. Daarom wordt de proefperiode verlengd met vier jaar.

NUFFIC

 

Personalia

Judith Calmeyer Meijburg nieuwe directeur Zuid-Afrikahuis

Mevrouw Judith Calmeyer Meijburg wordt de nieuwe directeur van het Zuid-Afrikahuis. Het bestuur heeft mevrouw Calmeijer Meijburg per 1 december 2018 benoemd tot opvolger van Guido van den Berg, de directeur die met ingang van diezelfde datum het Zuid-Afrikahuis verlaat vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd.

Zuid-Afrikahuis

 

Taal

Het vak Nederlands trekt minder studenten

"Het aantal studenten dat voor het vak Nederlands kiest, is de afgelopen jaren ’dramatisch’ afgenomen. De universiteiten, docenten en de Taalunie luiden de noodklok en werken aan een actieplan om de studie snel weer aantrekkelijker te maken." Dit nieuwsbericht op Nu.nl gaf veel onrust. Reden voor taalkundige Marc van Oostendorp om cijfers te presenteren.

Neerlandistiek.nl

 

Taal

Levensbeschouwing in plaats van Nederlands

Ook in Vlaanderen onrust over het vak Nederlands. Vanaf september 2019 krijgen leerlingen van katholieke secundaire scholen het nieuwe vak Mens en samenleving, waarin mediawijsheid, ondernemingszin en burgerschap centraal staan. Daarvoor valt een uur Nederlands weg. Peter Debrabandere, hoofdredacteur van Neerlandia, is zoals velen verbaasd en legt uit waarom er juist meer in plaats van minder Nederlands moet komen.  

Doorbraak

 

Taal

Max Verstappen geeft Nederlandse les

Voor niet-Nederlanders zou de Nederlandse taal een van de moeilijkste talen ter wereld zijn. Coureur Max Verstappen nam de proef op de som en probeerde zijn teamgenoten bij de Nederlandse taal bij te brengen.

Racing news

 

Prijzen

Tom Lanoye krijgt Groenman-taalprijs

Auteur Tom Lanoye heeft de dertiende Groenman-taalprijs in ontvangst genomen. Hij wordt bekroond voor zijn ‘goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal’. De Groenman-taalprijs is een initiatief van de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) en wordt sinds 1993 elke twee jaar uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. De Groenman-taalprijs bestaat uit een kunstwerk.

De Standaard

 

Evenement

Terminologie in het Nederlandse Taalgebied

NL-Term organiseert op 26 oktober a.s. in Antwerpen de tiende TiNT-dag over actuele problemen en uitdagingen van terminologie. Organisator is NL-Term.

NL Term

 

Komende activiteiten


Vrijdag 28 september 2018

Uitreiking Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario

Utrecht

 

 

Vrijdag 5 oktober 2018

Uitreiking LOF-prijs der Nederlandse taal aan An De Moor

Brussel

 

 

Zaterdag 6 oktober 2018

Colloquium Na Leuven Vlaams, nu Leuven Engels?

Leuven

 

 

Zaterdag 20 oktober 2018

Feestelijke onthulling van het standbeeld koning Willem I

Gent

 

 

Donderdag 22 november 2018

Voordracht van Vlaams diplomaat Axel Buyse over het Nederlands in de wereld met een terugblik op de Nederlands-Vlaamse regeringstop van 5 november 2018

Gent

 

 

Zaterdag 1 december 2018

Colloquium Samenwerken loont. Troeven van de Lage Landen

Bergen op Zoom