Goed en kwaad in de prairies van Amerika en de geboorte van de FBI

Civis Mundi Digitaal #68

door Jan de Boer

De indianen van de stam Osanges beheersten voor de Amerikaanse trek naar het westen een groot gebied: dat van de huidige staten Louisiana, Missouri en Kansas tezamen. In de oorlogen tegen de blanken werden de Osanges gedecimeerd en werd hun na met de federale regering in 1870 vrede gesloten te hebben een reservaat toegewezen in Oklahoma: rotsachtige heuvels met een stoffige prairie. Na hun verbanning en de pokken overleefden met pijn en moeite nog slechts enkele tientallen duizenden Osages in dit reservaat Gray Horse met als belangrijkste plaats Pawhuska. De federale regering had bij de vrede hun het eigendom van de grond en de ondergrond toegekend. Toen even later in Gray Horse een van de belangrijkste olievelden in de Verenigde Staten werd ontdekt, veranderde de armoede van de Osanges in een onmetelijke rijkdom want alleen zij hadden het recht om exploitatierechten op hun rotsachtige heuvels aan oliemaatschappijen toe te kennen. Rond 1900 hadden ze het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking op aarde. Rond hun tenten, de tipi’s, stonden Cadillacs geparkeerd, ze lieten landhuizen bouwen, hadden Aziatische, Latijns-Amerikaanse en zelfs blanke bedienden, bezochten de opera en stuurden hun kinderen naar Europa om te studeren.

Maar in 1921 kwam hun ongelukkig lot terug. Het begon in mei in Pawhuska in de rijke familie van Lizzy en haar vier dochters. Drie van hen werden vermoord, één door kogels in het hoofd, de twee anderen met vergiftigde whiskey. Het was het begin van een hele serie moorden die in Gray Horse terreur zaaide. Wie wilde deze rijke roodhuiden kwaad doen? En waarom?

 

Aangespoord door een artikel van Alain Frachon in "Le Monde" kocht ik het boek getiteld "La Note Americaine", de Franse vertaling van "Killers of the Flower Moon. The Osage Murders and the Birth of the FBI" van David Grann, die in vijf jaar tijd de geschiedenis van de Osages en de moorden heeft uitgeplozen en beschreven. Een fascinerend boek, dat een complot beschrijft met als doel de Osages van hun grond te verjagen, hun erfrecht te beknotten en voor de zoveelste keer deze stam te bestelen en te beroven. Nee, van mij krijgt u niet te horen wie achter deze misdaad zat. Koop en lees het boek. Vluchtelingen, paardendieven, verdorven sheriffs, zakenlieden uit

 New York, cowboys, illegale barhouders... een wereld van schurken die contact hadden met de Osanges op jacht naar het zwarte goud, vindt u in dit boek terug. De filmregisseur Martin Scorsese is in deze lente 2018 in Gray Horse begonnen met het opnemen van een film gebaseerd op dit indrukwekkende boek.

 

Maar wees gewaarschuwd; het boek is geen detectiveverhaal. Het beschrijft een zwarte pagina van de Amerikaanse geschiedenis: de misdaad tegen de indianen. De prairie is hier het toneel van de strijd van goed tegen kwaad, waar heel langzaam het recht het geweld overwint. De FBI vindt hier zijn oorsprong. Ter bestrijding van de corruptie van lokale rechters en sheriffs besloot Washington destijds hier in Oklahoma een missie toe te vertrouwen aan een kleine federale dienst: het Bureau voor Onderzoek, dat uit zou groeien tot de huidige FBI.