Conservatieve revolte

Civis Mundi Digitaal #69

Aankondiging van: Merijn Oudenampsen, De conservatieve revolte. Uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2018.

Nederland heeft in de afgelopen decennia een ruk naar rechts gemaakt. Het eens progressieve gidsland ging in korte tijd behoren tot de Europese voorhoede van de wederopleving van nationalisme en anti-immigratiesentiment. Maar welke ideeën stonden eigenlijk aan de basis van deze omslag? In het nu al veelbesproken De conservatieve revolte gaat Merijn Oudenampsen op zoek naar de intellectuele bronnen van de Fortuyn-opstand.

 

 

De Fortuyn-opstand vormt een belangrijk keerpunt in de Nederlandse politieke cultuur. Vaak is ze beschreven als een opstand van de onderbuik. Dit boek beschrijft de revolte in de bovenkamer. Boegbeelden als Frits Bolkestein, Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders worden beschreven als voortrekkers van een bredere stroming: nieuw rechts. Deze term kwam in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in omloop als benaming voor conservatieve bewegingen die in de jaren zestig ontstonden als reactie op nieuw links.

De politieke omslag in Nederland, zo luidt de prikkelende stelling van De conservatieve revolte, is een verlate tegenhanger van de Anglo-Amerikaanse conservatieve ommekeer. Met als cruciaal verschil dat conservatieven in Nederland zich zouden opwerpen als hoeders van progressieve waarden.

 

BOEKPRESENTATIE
16 oktober - 17:00 uur - 18:30 uur - SPUI25, Amsterdam
Sjoerd de Jong, James Kennedy en Annelien de Dijn
Moderatie: Clara van der Wiel
Aanmelden en meer info via SPUI25

DEBAT
1 november - 19:30 uur - 22:00 uur - Perdu, Amsterdam
Rutger Groot-Wassink, Markha Valenta, Anja Meulenbelt en Sinan Cankaya
Moderatie: Chris Keulemans

 Merijn Oudenampsen (1979) is politicoloog en socioloog. Hij promoveerde in het voorjaar van 2018 in Tilburg en werkt als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de politieke