Ongeneeslijk religieus

Civis Mundi Digitaal #71

Aankondiging van: Gerko Tempelman, Ongeneeslijk religieus. Uitgeverij KokBoekencentrum, 2018.

 

De terugkeer van God in Nederland is begonnen in de hedendaagse filosofie. Want toen er van een ‘comeback van religie’ nog geen sprake was, ontwikkelden atheïstische filosofen als Jacques Derrida, Slavoj Zizek en John Caputo zich tot gepassioneerde pleitbezorgers van het Bijbelse verhaal.

 

 

 

Je zou het filosofenchristendom kunnen noemen, of: radical theology. En het is postmoderne theologie zonder handrem. ‘Precies wat we nodig hebben’, stelt de jonge filosoof en theoloog Gerko Tempelman. In zijn boek Ongeneeslijk religieus onderzoekt hij wat dit filosofenchristendom kan betekenen voor de ongeneeslijk religieuze mens waarvan hijzelf het schoolvoorbeeld is.

‘In dit boek vertel ik hoe in het filosofische denken het geloof in God afbrokkelde in de recente geschiedenis. En ik sta stil bij wat steeds meer hedendaagse filosofen de ‘comeback van God’ noemen. Is religie terug? Is God terug?’ - Gerko Tempelman

Een toegankelijk geschreven boek over een actueel onderwerp, met persoonlijke ervaringen en voorbeelden.

‘Gerko Tempelman schreef een openhartig boek over dinobottenmannen, vliegende spaghettimonsters, borduurwerkgoden en bovenal over zichzelf en zijn gevecht met God. Centrale boodschap: niets is wat het lijkt, zeker God niet.’ – René ten Bos, Denker des Vaderlands 

 

Ongeneeslijk religieus | Gerko Tempelman | paperback | ISBN 9789043529938 | € 17,99 | verschijnt 13 november

 

Over de auteur

Gerko Tempelman (1988) woont in Amsterdam, studeerde filosofie en theologie en is docent filosofie en ideeëngeschiedenis bij The School of Life, de Vrije Academie en de Volksuniversiteit. In 2013 startte hij in Amsterdam met de Kerk voor atheïsten (en alle anderen).