Uitreiking Spinozalens aan Dominique Moïsi op 22 november | boekpresentatie Triomf van de angst

Civis Mundi Digitaal #71

 

Boekpresentatie ‘Triomf van de angst’ / Auteursbezoek 21 t/m 24 november

Politiek denker Dominique Moïsi ontvangt de Spinozalens op donderdag 22 november in de Nieuwe Kerk, Den Haag. Hij zal dan delezing ‘The Triumph of Fear: What went wrong’ uitspreken. Vervolgens vindt een debat plaats over Europa met Herman Van Rompuy, Luiza Bialasiewicz, Caroline de Gruyter onder leiding van moderator Mathieu Segers. Tevens wordt zijn nieuwe boek Triomf van de angst gepresenteerd.

De Spinozalens wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. De keuze viel op Moïsi omdat hij een hedendaags invloedrijk denker is met oog voor ‘Europa’, het thema van dit jaar. Dat hoop mogelijk is na angst en vernedering is de boodschap die de jury onder voorzitterschap van Van Rompuy en de Stichting van de Internationale Spinozaprijs met de keuze van Moïsi sterk willen ondersteunen. De Spinozalens is een initiatief van de Stichting Internationale Spinozaprijs en bestaat uit een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van € 10.000. 

Dominique Moïsi (1946) is een Franse filosoof en politicoloog. Hij is verbonden aan het Institut Montaigne en medeoprichter van het Institut Francais des relations internationales. Moïsi schreef verschillende veelgeprezen boeken, waaronder De geopolitiek van emotie (2009). Ter gelegenheid van de uitreiking van de Spinozalens verschijnt Triomf van de angst. De geopolitiek van series bij Boom.

Triomf van de angst
Op 22 november wordt tevens Triomf van de angst gepresenteerd. Hierin duidt Moïsi op originele wijze de tijdgeest aan de hand van series als Homeland en Game of Thrones. Volgens Moïsi tonen zij de emotionele toestand van het Westen: angst overheerst.

Optredens
Ter gelegenheid van de uitreiking van de Spinozalens zal Moïsi optreden in Nederland en Belgie:

  • 21 november: lezing Moïsi aan de Universiteit van Leuven, gevolgd door discussie met publiek.
  • 22 november: uitreiking Spinozalens, in Nieuwe Kerk, Den Haag. Met lezing Moïsi, debat over Europa en boekpresentatie.
  • 23 november: lezing Moïsi bij Radboud Reflects in Nijmegen, gevolgd door interview door Arjen Kleinherenbrink.
  • 23 november: meet & greet met winnende klassen van de scholierenwedstrijd in Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, moderator Stephan Sanders. 

Triomf van de angst. De geopolitiek van series | Oorspronkelijke titel: La géopolitique des séries. Ou le triomphe de la peur | Vertaling: Ellis Booi | paperback, 176 pagina’s | Verkoopprijs € 22,50