Beter Onderwijs Nederland: Hans Duijvestijn in "Voor de Ommekeer" over oppotten onderwijsgeld

Civis Mundi Digitaal #71

In ’Voor de Ommekeer’ is oud-bestuurslid van BON Hans Duijvestijn te zien in gesprek met BON-voorzitter Ad Verbrugge. (Zie ook het artikel op de site van Voor de Ommekeer.) Hij legt hierin glashelder uit waarom zo veel van het extra geld dat de politiek voor het onderwijs uittrok, niet bij docenten terechtkwam maar op de plank bleef liggen. Het heeft ermee te maken dat scholen sinds de invoering van de zogeheten lumpsumfinanciering als bedrijven worden beschouwd. Hierdoor gaat relatief steeds meer geld naar overheadkosten zoals marketing, vastgoedprojecten en communicatiepersoneel.
Bovendien zijn scholen door de boekhoudkundige regels (die aan de lumpsum gekoppeld zijn) verplicht om geld dat aan het einde van het jaar overblijft, toe te voegen aan het eigen vermogen in plaats van het te investeren in bijvoorbeeld docenten. Bekijk hier het interview:

 

Lumpsum onder vuur tijdens debat onderwijsbegroting in Tweede Kamer

 

 

Gisteren werd de begroting van OCW behandeld in de Tweede Kamer. Hierbij waren onder meer regeringspartijen VVD en D66 kritisch over de negatieve gevolgen van de lumpsum, al maakte de VVD de kritiek nog weinig concreet. Namens D66 had Paul van Meenen al eerder laten weten dat onderwijsgeld beter direct naar scholen kan gaan in plaats van naar schoolbesturen. Dit zou volgens BON in elk geval een verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie.
Paul van Meenen bracht ook naar voren dat universiteiten te veel geld op de plank laten liggen in plaats van het in investeren in docenten.

U kunt het stenogram van het Kamerdebat hier teruglezen.