Socrateslezing 3 december, Paul Scheffer: "De autoritaire verleiding: waar is het optimisme over de universele mensenrechten?"

Civis Mundi Digitaal #72

De autoritaire verleiding: waar is het optimisme over de universele mensenrechten?

Paul Scheffer gaat in de Socrateslezing op zoek naar een humanistisch antwoord

Een week voor de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt Paul Scheffer de vraag: waar is het optimisme en vertrouwen gebleven nu democratische vergezichten verdampt lijken? “We moeten op zoek naar humanisme dat antwoorden kan geven op de autoritaire verleiding in de wereld.” Op 3 december houdt hij De Socrateslezing in het Nationale Theater/Koninklijke schouwburg te Den Haag.

 

Vrijwel alle landen aangesloten bij de Verenigde Naties ondertekenden op 10 december 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Bovenal was deze verklaring een document van vertrouwen, een ideaal van hoe individuele rechten de basis vormen voor de nationale en internationale gemeenschap.

Optimistische claim

Vertegenwoordigers uit twaalf landen met verschillende religieuze en culturele achtergronden werkten mee aan de tekst. Die getuigt van een optimistische gedachte dat cultuurverschillen kunnen worden overbrugd. Zeventig jaar later vragen we ons af hoe het nu staat met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Scheffer is als geen ander in staat om de temperatuur te meten van de huidige wereld en de spanning te onderzoeken tussen democratie en liberalisme, tussen de rechten van de meerderheid en die van het individu.

Het economische gewicht van illiberale landen

Scheffer: “De huidige terugtocht van de democratie is de meest ingrijpende sinds de jaren dertig van de vorige eeuw,” Hij constateert dat 33 procent van de wereldeconomie geregeerd wordt door autoritaire staten en is ongerust over de dreigende voorspelling dat de komende vijf jaar het economische aandeel van illiberale landen dat van liberale landen gaat overtreffen. Hoe beïnvloedt dat de mensenrechten? Een oplossing ziet hij in gemeenschappelijk handelen van Europese democratieën, precies datgene waar veel populistische politici zich tegen keren. Wat betekent dat voor ons als individu? Hoe kunnen we optimistisch blijven?

Praktisch

De Socrateslezing

Maandagavond 3 december

Het Nationale Theater/Koninklijke Schouwburg Den Haag

Inloop 19.30 uur

Lezing 20.00 uur

Nagesprek onder leiding van Natasja van den Berg

Ticketinfo en aanmelden op www.socrateslezing.nl

 

 

FOTOCREDITS SACHA DE BOER