De Stichting IT en Onderwijs publiceert het Boek Encyclopedia of Culture

Civis Mundi Digitaal #73

Op 1 oktober 2018 publiceerde de Stichting IT en Onderwijs het boek Encyclopedia of Culture. Iedereen heeft dagelijks met cultuur te maken, variërend van zelfkennis via de contacten met anderen, organisatiecultuur en de multiculturele samenleving tot internationale contacten. Toch is de kennis van cultuur beperkt. In vrijwel alle studieprogramma’s van de menswetenschappen zou cultuur dan ook moeten worden opgenomen.

De Encyclopedia of Culture biedt een overzicht van de verschillende aspecten en stelt docent en student in staat deze te vertalen naar het eigen vakgebied. Dankzij een aantal instrumenten die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, is cultuur niet langer een vaag begrip in de achtergrond. Het boek legt de nadruk op de kennis van cultuur en de begeleidende website (www.culturalcompetence.eu) biedt tientallen oefeningen en citaten vanuit de praktijk. Ook zijn 29 animated videos, 10 specifieke e-books, 8 Powerpoint presentaties met voice-over en een podcast (over de publicatie van dit boek) beschikbaar via http://www.sito-itenonderwijs.nl.

Doelgroep
De doelgroep van Encyclopedia of Culture bestaat uit studenten in alle menswetenschappen, in het bijzonder de internationale context, de multiculturele samenleving, organisatiecultuur en de samenwerking tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond.

Belang Cultuur
Het negeren van cultuur leidt tot soms grote financiële en maatschappelijke kosten. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven en overheidsinstanties die door hun organisatiecultuur niet optimaal functioneren. Mislukte economische samenwerking met partijen in het buitenland kost miljarden per jaar. In de zorg kan cultuurverschil leiden tot een verkeerde diagnose en inadequate behandeling. De kosten van de problemen met de multiculturele samenwerking zijn voor iedereen zichtbaar.

Eerbetoon
De titel van het boek is vooral een eerbetoon aan de ruim 1.000 studenten die in werkstukken hebben verteld over hun ervaringen met wonen en werken in het buitenland. Deze groep master studenten met ruim 50 nationaliteiten met ervaringen in meer dan de helft van de staten in de wereld stond niet alleen open voor cultuurverschillen maar heeft daardoor bij elkaar ook meegemaakt wat je kunt meemaken; bij elkaar ruim 500 jaar ervaring! De enige noodzakelijke aanvulling betrof organisatiecultuur.

De ervaringen van de studenten zijn geanalyseerd om te zien welke aspecten van cultuur aan bod kwamen. Deze aspecten zijn geordend in een mind-map. Deze mind-map vormde de basis voor de website www.culturalcompetence.eu. Op deze website kan bij ieder label van de mind-map gekozen worden voor citaten van studenten, de betreffende theorie of een oefening. Encyclopedia of Culture geeft een overzicht van het theoretisch gedeelte.

Info over het boek
Auteur: Pieter van Nispen
ISBN: 9789082698039
Leverbaar: begin oktober 2018
Productvorm: Zachte kaft
Taal: Engels
Uitgever: SITO
Prijs: €35
Verkrijgbaar in de boekhandel

De auteur
Pieter van Nispen, begon zijn studie van cultuur in de praktijk, net als de genoemde studenten. Hij studeerde in het buitenland, werkte als diplomaat en als internationaal consultant. De vragen die de praktijk opriep, leidde tot een uitgebreide studie van de beschikbare literatuur. Later verzorgde hij 14 jaar lang trainingen over cultuur in het master programma European Studies aan de Universiteit Maastricht, de bron van de werkstukken. Tevens was hij 15 jaar hoofddocent internationalisering en cultuur aan de Hogeschool Rotterdam. Hij verrichtte onderzoek over de toepassing van cultuur op diverse gebieden, van buitenlands beleid tot teams en projecten.

De auteur is beschikbaar voor gastcolleges.