Winternachten Internationaal Literatuurfestival

Civis Mundi Digitaal #74

Eerder kondigden we al de 24e editie van het Winternachten Internationaal literatuurfestival in Den Haag aan. Het festival geeft het woord aan schrijvers en dichters over brandende kwesties van nu. Van 17 tot en met 20 januari 2019 presenteren wij gesprekken, voordracht, proza, poëzie, spoken word, muziek en films op twaalf Haagse podia. De 24e festivaleditie staat onder het motto Who Wants to Live Forever? in het teken van de toekomst.

 

Opening Night
De Opening Night van het Winternachten festival op donderdagavond 17 januari staat met poëzie, muziek, interviews en met de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

Prominente schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland
Het festival verwelkomt uit het buitenland onder anderen schrijvers Jennifer Nansubuga Makumbi uit Oeganda, Leni Zumas uit de VS, Basma Abdelaziz uit Egypte, Jennifer Clement uit Mexico, Ayelet Gundar-Goshen uit Israël, Mark O’Connell uit Ierland, David Van Reybrouck uit België, Ramayana-expert Arshia Sattar uit India en de Zuid-Afrikaanse rapper, spoken word-artiest en schrijver HemelBesem.

Uit Nederland nemen tientallen schrijvers, dichters, denkers en performers deel, zoals Akwasi, Elfie Tromp, Youp van ’t Hek, Ian Buruma, Nelleke Noordervliet, Radna Fabias, Dimitri Verhulst, Aafke Romeijn, Damiaan Denys, Derek Otte, Luuk van Middelaar, Auke Hulst, Hanna Bervoets, Simone van Saarloos, Rodaan Al Galidi, Lounar en Vamba Sherif.

De stad is ons podium: Winternachten door heel Den Haag
De grote festivalavonden Friday Night Unlimited (vrijdag 18 januari) en Saturday Night Unlimited (zaterdag 19 januari) vormen de kern van het festival. De bezoeker kiest per avond uit vijfentwintig programma’s op zes podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Dit jaar is in samenwerking met Filmhuis Den Haag het filmprogramma uitgebreid.

Nieuw is ook de Winternachten-editie van het spoken-word programma ’Woorden worden Zinnen’ in het popcentrum Paard. Daarnaast zijn er festivalprogramma’s in Theater Dakota, de Speakers’ Corner in de Haagse Hogeschool, de bibliotheken Schilderswijk en Nieuw Waldeck en het International Institute of Social Studies.

Programma-overzicht Winternachten festival 2019