Voorbij de managementmaatschappij

Civis Mundi Digitaal #75

Aankondiging van: Marjolein Quené, Voorbij de managementmaatschappij. Uitgeverij Lemniscaat, 2018.

De afgelopen jaren heeft management de wereld veroverd. Overal zijn managers te vinden die het werk beter regelen, marktconform maken of de efficiëntie verhogen - en zo veel geld uit organisaties weten te halen. Alles wordt tegenwoordig gemanaged - het bedrijfsleven, het onderwijs, de zorg, de overheid, de rechtspraak, de politiek, de schone lucht, de natuur - waardoor er veel kapot wordt gemaakt. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
 
In Voorbij de managementmaatschappij onderzoekt Marjolein Quené niet alleen waarom management zo aantrekkelijk is, maar kijkt ze ook met een kritische blik naar hoe de managementleer onze samenleving, manier van werken en denken zo ingrijpend heeft kunnen veranderen. Aan de hand van filosofen als Hannah Arendt en Susan Neiman biedt Quené tevens een hoopvol perspectief. Het ís mogelijk om op een andere manier naar onze maatschappij te kijken en zo onder het juk van management vandaan te komen.
 
‘Marjolein Quené legt verbanden bloot waarvan je het bestaan altijd vermoedde, maar nooit kon benoemen.’
- Stevo Akkerman, journalist bij Trouw
 
’Voorbij de managementmaatschappij’ is een pijnlijk feest der herkenning. Dit boek doet ons beter begrijpen in welk soort maatschappij we tegenwoordig leven.’
- Hans Achterhuis

 

 

Over de auteur
Marjolein Quené is historicus en bedrijfskundige. Ze werkte jaren in verschillende functies bij bedrijven en overheidsinstellingen en zag hierbij met lede ogen aan hoe de ‘modelmanager’ zijn zegetocht steeds verder uitbreidde.

Marjolein Quené, Voorbij de managementmaatschappij, Lemniscaat, 287 pagina’s, geb. 9789047710974 € 19,95