Civis Mundi Digitaal #75
Hoe gaat het met het leerwerktraject van Dania?
Het UAF ontwikkelt samen met werkgevers en onderwijsinstellingen leerwerktrajecten zodat vluchtelingen sneller een passende baan vinden. Een voorbeeld hiervan is het leerwerktraject tot BIM modelleur met onder andere Dura Vermeer.
Technisch tekenaar Dania Khamam (gevlucht uit Syrië) kreeg onlangs goed nieuws te horen. Haar stageadres in Amsterdam, constructiebureau Van Rossum, biedt haar vanaf maart 2019 een betaalde baan aan. Ze werkt dan drie dagen per week en gaat daarnaast verder met haar opleiding tot BIM-modelleur aan de Hogeschool Rotterdam. We vroegen Dania wat dit voor haar betekent en belden ook met haar werkgever.
Wat betekent het voor jou dat je binnenkort met een baan begint?
Dania: ‘Ik vind het prettig om onafhankelijk te worden. Toen ik net in Nederland was, was dat niet mogelijk. Veel bedrijven durven geen mensen in dienst te nemen met een buitenlands diploma, omdat ze niet precies weten wat dat inhoudt. Nu volg ik hier een opleiding en tegelijkertijd loop ik stage. Bij een matchingsevent van het UAF en de Hogeschool Rotterdam hebben we bedrijven leren kennen. En de bedrijven hebben ons leren kennen! Zonder die mogelijkheid had ik geen kans om een baan of een stageplaats te vinden.’
500ste koppel Refugees@campus: ’we zijn een match made in heaven’
Het UAF bracht Senem en Shabnam met elkaar in contact, omdat Shabnam graag veel Nederlands wilde praten om haar uitspraak te verbeteren. Ze zijn het 500e mentorkoppel van Refugees@campus en daarmee werd de doelstelling van het project bereikt. In het bijzijn van veel andere studenten werden ze daarom in het zonnetje gezet.
’We hadden afgesproken elkaar voor het eerst te ontmoeten in de foodplaza op de EUR-campus’, vertelt studentmentor Senem. De foodplaza bleek later een symbolische plek voor beiden vanwege hun grote liefde voor lekker eten. ’Zeker twee of drie uur hebben we met elkaar gesproken en het ging over van alles. Het leek alsof we al jaren vriendinnen waren’, gaat Senem verder. ’En nu zien we elkaar zo’n twee à drie keer per week’, vult Shabnam aan.
Lees verder of bekijk de video.
Kanniewaarzijn!
Hoe is het mogelijk dat een UAF-alumnus die bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen werkt verplicht wordt om een inburgeringstoets te doen? Dit terwijl hij al lang zijn plek in de samenleving heeft gevonden.
Dat kan niet waar zijn! Majid is dit overkomen en vertelt hierover samen met Albert de Voogd (UAF) in het tv-programma ’Kanniewaarzijn!’.
Je kunt het terugkijken op de website van het tv-programma vanaf 13:48 minuten.
Uw donatie helpt vluchtelingen op weg!
Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF
Postbus 14300 3508 SK Utrecht