ANV-Nieuwsbrief 17 januari 2019

Civis Mundi Digitaal #76

 

Taal

Wet taal en toegankelijkheid mbo en ho

Duidelijkheid over taalbeleid, een numerus fixus voor Engelstalige tracks en hoger collegegeld voor niet-EER-studenten. Dat zijn elementen van een nieuw wetsvoorstel van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, die zij in juni met haar Kamerbrief over internationalisering aankondigde. Het wetsvoorstel Taal en toegankelijkheid, waar tot 28 januari een internetconsultatie over loopt, gaat ook over het mbo. Reageren is mogelijk. 

Internetconsultatie

 

Cultuur

Expositie Joke van Leeuwen in Zeeuws-Vlaanderen

Bibliotheek Genk maakte een overzichtstentoonstelling van het werk van Joke van Leeuwen. Tijdens de afgelopen veertig jaar was ze actief als auteur, dichter, illustrator, actrice en cabaretière, ook als sociaal geëngageerd voorvechter van de rechten van de mens. Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen maakt dankbaar gebruik van de mogelijkheid deze bijzondere tentoonstelling in Zeeland te presenteren van 17 januari t/m 22 maart 2019.

Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen

 

Zuid-Afrika

Antjie Krog een maand in Amsterdam

De Zuid-Afrikaanse dichter en schrijver Antjie Krog is van 21 januari t/m 20 februari gastschrijfster in Amsterdam. Ze zal in deze periode een reeks optredens verzorgen in Nederland en Vlaanderen, onder meer tijdens de Poëzieweek.

Letterenfonds

 

Taal

Essaywedstrijd over taal

Wie schrijft het beste essay over de Nederlandse taal? Degene die dat voor elkaar krijgt, wint de Elise Mathilde-prijs, een initiatief van een aantal gerenommeerde organisaties, waaronder het Elise Mathilde Fonds. Dat fonds stelt ook de prijs ter beschikking, een bedrag van 10.000 euro. Het winnende essay wordt bovendien gepubliceerd in het tijdschrift Onze Taal en op de websites van de medeorganisatoren van de prijs. Inzenden kan tot 1 maart.

Onze Taal

 

Theater

Essaywedstrijd over theater

Ambitieuze essayisten met liefde voor het theater worden uitgenodigd mee te dingen naar de Marie Kleine-Gartman Essayprijs 2019. Gerekend wordt op essays waarin wordt gereflecteerd op de relatie tussen theater en veranderende moraal – of de afwijzing daarvan. Inzenden kan tot 15 februari. Prijs: 2500 euro en publicatie in de Groene Amsterdammer.

Nederlands Toneelverbond

 

Maatschappij

Toch uitkering voor werkloze grensarbeiders ouder dan 65

Werkloze grensarbeiders die een groot deel van hun carrière in een buurland gewerkt hebben, vallen vanaf nu niet meer zonder inkomen als ze de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt. "Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden een werkloosheidsvergoeding krijgen tot ze de buitenlandse pensioenleeftijd bereikt hebben", zegt Jos Poukens van het ACV in Het Belang van Limburg.

De Morgen

 

Taal

Paulien Cornelisse vindt boek over Vlaamse taal te grote uitdaging

Auteur en cabaretière Paulien Cornelisse heeft zich in meerdere boeken en columns op het gebruik van taal toegelegd, maar een apart werk schrijven over de Vlaamse taal vindt ze een te grote uitdaging. "Dat lijkt me moeilijk, omdat ik nooit helemaal begrijp waar zo’n uitdrukking vandaan komt en welke mensen ze gebruiken", zegt Cornelisse in een interview in de Vlaamse krant De Standaard.

Nu

 

Mobiliteit

Intercity Brussel blijft problemen houden

Langdurige rit, hoge prijzen, vertraging en uitval ... Voor reizigers die tussen de Randstad en Brussel pendelen, is de treinrit sinds het Fyra-debacle er niet veel beter op geworden.

NOS

 

Taal

Verengelsing: instellingen houden zich niet aan de wet

Bijna de helft van de instellingen die opleidingen aanbieden in een andere taal, legt die keuze niet helder uit, meldt de Onderwijsinspectie. Minister Van Engelshoven vindt dat ‘onacceptabel’.

U-today

 

Economie

North Sea Port boekt recordoverslag

De zeeoverslag in de havens van North Sea Port is het afgelopen jaar gestegen naar een record van 70,3 miljoen ton. De totale overslag nam toe tot 128,3 miljoen ton. Dat maakten de algemeen directeuren Jan Lagasse en Daan Schalck van het havenbedrijf bekend.

PZC

 

Taal

Taalbarometer van Brussel

Verdwijnt de Nederlandse taal in Brussel? kopte Trouw op 4 januari 2019 naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van talen in Brussel. In De Tijd wordt een genuanceerder beeld geschetst. Hierin wordt gesteld dat het Frans zijn absolutie monopoliepositie verloren heeft en het gebruik van het Nederlands stijgt.

De Tijd

 

Economie

Vlaams pianobedrijf neemt Nederlandse concurrent over

Het Vlaamse pianobedrijf Maene neemt zijn Nederlandse concurrent Ypma Piano’s over. Beide bedrijven zijn in eigen land hofleverancier en zeggen "dezelfde missie en waarden" te hebben. De bedrijven zijn samen goed voor een omzet van meer dan zeventien miljoen euro.

VRT

 

In de wereld

Doek valt over de Gazette van Detroit

105 jaar geleden verscheen de krant voor het eerst, om de Vlaamse Amerikanen te verbinden met het thuisland België. Daar komt nu een einde aan. De Belgen in Detroit zijn totaal "veramerikaanst" en weten alleen nog van hun Belgische wortels via hun grootouders of overgrootouders. De VRT maakte een reportage.

VRT

 

Film

Vlaamse televisieserie ’De luizenmoeder’ van start

Het vorig jaar in Nederland best bekeken programma De luizenmoeder heeft een Vlaamse versie gekregen op VTM. De reeks is wel wat ’vervlaamst’, legt regisseur Maarten Moerkerke uit. "Sommige gewoontes, gebruiken en uitspraken hebben we aangepast naar Vlaanderen, een aantal verhaaltjes hebben we bijgestuurd.”

NRC

 

Economie

Supermarktketen Jumbo opent dit jaar winkels in België

De Belgische Jumbo zal in veel opzichten lijken op de Nederlandse Jumbo, maar het winkelconcept zal niet een-op-een worden gekopieerd. "Belgen lijken veel op Nederlanders, maar er zijn ook verschillen", vertelt financieel topman Ton van Veen aan NU.nl. "In België is vlees nog veel populairder, in Nederland is het wat op zijn retour. Daarnaast willen Belgische consumenten hun brood zelf snijden in de winkel."

Nu

 

Economie

Albert Heijn blijft in België

Ahold Delhaize heeft ambitieuze plannen in België. Het Nederlandse merk Albert Heijn blijft als aparte keten in België actief en krijgt er de komende jaren dertig à vijftig winkels bij.

Het Nieuwsblad

 

Economie

North Sea Port zorgt voor economische kruisbestuivingen en grensarbeid

De verwachting dat het fusiebedrijf North Sea Port leidt tot meer economische kruisbestuiving en daardoor tot meer grensarbeid, lijkt uit te gaan komen. Inzet is om van het havengebied en ommeland een grensoverschrijdende experimenteerregio te maken. Daarin zou op bestaande wetgeving uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor grensarbeiders.

PZC

 

Komende activiteiten


Zaterdag 26 januari 2010

ANV-nieuwjaarsbijeenkomst in Turnhout met spreker Theo Bovens, gouverneur van Limburg. Inschrijven alleen nog mogelijk voor ANV-leden en genodigden.

Turnhout

Donderdag 14 maart 2019

Ontmoetingsdag onderwijs Belgisch en Nederlands Limburg

Maastricht