De eerste vrouwen op het politieke pluche

Civis Mundi Digitaal #78

Aankondiging van: Paul van der Steen, De ongehoorde helft. Uitgeverij Vantilt, 2019.

In De ongehoorde helft beschrijft Paul van der Steen in diverse portretten hoe vrouwen in de vorige eeuw doorbraken in de gemeentelijke, regionale en landelijke politiek. 

 

 

Van het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid tot de eerste vrouwelijke burgemeester, staatssecrataris en minister: De ongehoorde helft portretteert de vrouwen die als eerste de vinger durfden op te steken en zorgden dat de mannen met macht niet om hen heen konden.

‘Als ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben’, zei Suze Groeneweg over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland. Politieke pioniers als zij voelden een last drukken. Het vergde moed om als eerste vrouw in een volksvertegenwoordiging, in een college van B en W of in een kabinet plaats te nemen. Ook omdat na de invoering van het algemeen kiesrecht de oude vooroordelen voortleefden. De eerste vrouwelijke minister mocht aan de slag op een departement in de zachte sector. Drenthe kreeg als eerste een vrouwelijke commissaris van de koningin, want daar gebeurde toch niets.

 

OVER HET BOEK
ISBN 9789460044137
paperback | 156 pagina’s
€ 19,95

 

Het premierschap blijft tot op de dag van vandaag een exclusieve mannenzaak. Het aantal vrouwen in de Tweede Kamer daalt sinds 2010. Slechts een op de vier burgemeesters is vrouw, en slechts een van de twaalf commissarissen van de Koningin. Suze Groeneweg, Marga Klompé en al die andere pioniers uit dit boek zorgden dus slechts voor het begin van broodnodige verandering.

 

OVER DE AUTEUR
Paul van der Steen
is historicus en journalist voor onder meer NRC Handelsblad, Trouw, De Limburger en Historisch Nieuwsblad. Hij schreef meerdere boeken, meest recent: Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog (2014).