Waarom zijn we zo ontevreden over ons uiterlijk?

Civis Mundi Digitaal #79

Aankondiging van: Liesbeth Woertman, Je bent al mooi. Uitgeverij Ten Have, 2019.

Op 9 april 2019 verschijnt Je bent al mooi, het nieuwe boek van Liesbeth Woertman bij Ten Have. Woertman is hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Utrecht en expert op het gebied van lichaamsbeelden in relatie tot (sociale) media.

Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk. We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt.

Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren. Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten. Persoonlijk wordt het op het moment dat Woertman beschrijft hoe de confrontatie met huidkanker haar dwong om op een nieuwe manier naar haar eigen lichaam te kijken.

Op donderdag 11 april wordt het boek gepresenteerd tijdens het symposium ‘Je bent al mooi’ in het klooster in Huissen. Sprekers zijn o.a. Sophie Hilbrand, Janice Deul, Hans Wansink en Liesbeth Woertman

 

Je bent al mooi | De schoonheid van imperfectie | Liesbeth Woertman | 9789025906887 | € 18,99| Uitgeverij Ten Have | Verschijnt op 9 april 2019

 

Liesbeth Woertman is hoogleraar psychologie en auteur van diverse boeken en artikelen over lichaamsbeelden, seksualiteit, en de mens als verhaal. Ze is expert op het gebied van lichaamsbeelden in relatie tot (sociale) media en bekend van o.a. het televisieprogramma Sophie in de kreukels.