Civis Mundi Digitaal #79
Technici halen certificaat bij Fontys
De technici Ammar en Ibrahim (beiden gevlucht uit Syrië) kregen afgelopen week, samen met een groep medestudenten, hun certificaat van Fontys Hogeschool Eindhoven. Een mooi resultaat na een half jaar hard werken aan o.a. vaktaal, vakkennis en arbeidsmarktoriëntatie.
Inmiddels hebben ze allebei een baan bij NS. Daarnaast is Ammar al gestart met een ict-opleiding bij Fontys (associate degree).
Het project ‘Leren en Werken’ is een initiatief van het UAF, Fontys Hogeschool en technische werkgevers in de Brainport regio, financieel gesteund door VSBfonds.
Lees verder.
Bekijk hier de video over het leerwerktraject.
Comeniusprijs 2019 naar UAF-directeur Mardjan Seighali
Zaterdagmiddag 30 maart wordt in de Grote Kerk in Naarden de Comeniusprijs 2019 uitgereikt aan UAF-directeur Mardjan Seighali. Deze Nederlandse prijs heeft als doel om eer te betonen aan een persoon die, in lijn met het denken en handelen van Jan Amos Comenius, zich op een in het oog springende manier inzet voor de belangen van vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur voor de ontwikkeling van de internationale samenleving. De jury noemt Mardjan een ‘enthousiast inspirator in de samenleving die mensen weet te verbinden en ondersteunen zodat ze hun eigen grenzen in de samenleving kunnen verleggen.’
In de geest van Comenius
Voorzitter van de jury prof. dr. Douwe D. Breimer: ’Als vluchteling en vrouw heeft Mardjan Seighali hard moeten werken om een leven en een loopbaan in Nederland op te bouwen. Ze is daar voortreffelijk in geslaagd. En zij speelt, in de geest van Comenius en mede door het bekleden van tal van maatschappelijke functies een belangrijke en inspirerende rol in onze samenleving.’ De Comeniusprijs, een kelk van Boheems kristal en een oorkonde, wordt dit jaar voor de 8e keer uitgereikt. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan politicus en minister van Staat Herman D. Tjeenk Willink.
Naar aanleinding van de uitreiking was Mardjan vorige week te gast bij 5 Uur Live op RTL4.
2018 in vogelvlucht
2018 was een intensief jaar waarin veel gebeurde en het UAF een recordaantal vluchtelingen begeleidde: 3.847 om precies te zijn. Er deden 1.670 vluchtelingen een beroep op het UAF voor ondersteuning. We konden 1.050 aanvragen accepteren. 905 vluchtelingen startten met een studie, 191 vluchtelingstudenten behaalden een Nederlands diploma en 254 afgestudeerden vonden een passende baan, mede dankzij goede contacten van het UAF met werkgevers.
Hbo-voortraject voor technici in regio Rotterdam uitgebreid
In de laatste week van januari zijn 26 vluchtelingen met een (bouw-)technische achtergrond via het UAF gestart met een hbo-voortraject voor een associate degree (ad). Dit is ruim een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen 11 deelnemers van start gingen. Negen van hen startten na bemiddeling van het UAF met een stage, twee kozen een andere route en vonden op eigen kracht een betaalde baan.
In zes maanden tijd bereiden de deelnemers zich voor op het ad-traject. Zij kiezen hierbij voor de richtingen: integraal bouwmanagement (70%), engineering (15%) en maintenance & mechanics (15%). De deelnemers werken toe naar Staatsexamen II en verbeteren hun vaktaal en communicatieve vaardigheden op de werkvloer. Ook krijgen zij een basiscursus Revit en de mogelijkheid om het VCA-examen af te leggen (gericht op veiligheid op de werkplek).
Lees verder