Coetzee, een filosofisch leesavontuur

Civis Mundi Digitaal #80

Aankondiging van: Hans Achterhuis, Coetzee, een filosofisch leesavontuur. Uitgeverij Lemniscaat, 2019.

 

 

De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee is vooral bekend als romanschrijver. Wat vele lezers niet weten, is dat zijn werk doordrenkt is van filosofie. Door de thematiek in zijn romans en verwijzingen naar bekende denkers als Jacques Derrida en Michel Foucault laat Coetzee zien dat hij ook als filosoof een waardevolle gesprekspartner is.

In Coetzee, een filosofisch leesavontuur gaat Hans Achterhuis op zoek naar deze filosofie in het werk van Coetzee. In het verlengde van iedere roman ligt een maatschappelijk vraagstuk. Zo koppelt Achterhuis bijvoorbeeld In ongenade  aan de MeToo-discussie, Schemerlanden aan onze omgang met het koloniale verleden en Mr. Foe en Mrs. Barton aan postmodernistische ideeën over de relatie tussen feiten, interpretatie en leugens. Hij geeft niet alleen een introductie in het werk van Coetzee, maar biedt ook nieuwe interpretaties.
 
‘Zoals Nobelprijswinnaar Albert Camus over zijn boeken stelde: ‘Men denkt slechts in beelden. Als je filosoof wilt zijn, moet je romans schrijven.’ Dat gaat ook op voor J.M. Coetzee. Zijn romans nodigen uit tot een filosofische lezing die bovendien de literaire rijkdom van de tekst nog beter doet uitkomen.’
Hans Achterhuis

 

 

 

Over de auteur
Filosoof en theoloog Hans Achterhuis (1942) was van 2011 tot 2013 de eerste Denker des Vaderlands. Hij behoort tot ‘de twaalf grootste denkers van Nederland’ (Vrij Nederland) en ‘de denkers die ons wereldbeeld veranderden’ (NRC Handelsblad). De utopie van de vrije markt en Met alle geweld werden onderscheiden met de Socrates Wisselbeker voor het beste, meest prikkelende filosofieboek van het jaar.

 

Over eerder werk van Hans Achterhuis:
Met alle geweld’ verdient grote bewondering
– Trouw
 
Hans Achterhuis, Coetzee, een filosofisch leesavontuur, Lemniscaat, 326 pagina’s, geb., ISBN 9789047710981, € 24,95


Kijk voor meer informatie over onze andere titels op www.lemniscaat.nl