Het Tibetaanse Dodenboek: Van Obscure Rituele Tekst tot Spirituele Klassieker | 9 april

Civis Mundi Digitaal #81

Op dinsdagavond 9 april 2019 zal dr. Katja Rakow een lezing verzorgen voor het Utrecht Religie Forum. De lezing vindt plaats van 20:00 tot 21:30 (Utrecht - Drift 25*, zaal 00.2). De titel van de lezing is: Het Tibetaanse Dodenboek: Van Obscure Rituele Tekst tot Spirituele Klassieker

De populariteit in het Westen van Het Tibetaanse Dodenboek staat in groot contrast met de nog steeds onbeduidende plaats die het inneemt in de Tibetaans-boeddhistische traditie. Het boek is onderdeel van een verzameling van honderden stervensteksten die bij stervens- en begrafenisrituelen in slechts één van de vier grote boeddhistische tradities in Tibet gebruikt wordt. Hoe komt het dat een in Tibet aan het begin van de 20e eeuw nagenoeg volledig onbekende tekst in het Westen de status van een spirituele klassieker bereikt? Wat is de geschiedenis van het boek, en hoe is de tekst veranderd in het proces van talloze vertalingen en uitgaven? Wat zijn de redenen voor de aantrekkingskracht van Het Tibetaanse Dodenboek voor Westerse lezers?

Dr. Katja Rakow, universitair docent en onderzoeker aan het Departement Filosofie en Religiewetenschappen, onderzoekt onder meer de transformatie van boeddhistische tradities in Westerse contexten.

We heten u van harte welkom op deze bijeenkomst!

 

Hartelijke groet,  Nella van den Brandt  ( Utrecht Religie Forum )

*) ingang via de centrale hoofdingang van Universiteitsbibliotheek op Drift 27