Civis Mundi Digitaal #83
De nieuwsvoorziening in de vier grootste steden van Nederland is kwetsbaar, blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, dat vandaag in Nieuwspoort werd overhandigd aan Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten).
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek deed de afgelopen twee jaar uitgebreid onderzoek naar de nieuwsvoorziening in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Daarbij werd gekeken naar de manier waarop nieuws verspreid wordt, wie er verantwoordelijk zijn voor verslaggeving over de grootste steden van Nederland en hoe inwoners van de grote stad dit nieuws volgen en waarderen.
Berichtgeving snel incompleet
Iedere nieuwsaanbieder speelt een eigen rol in de nieuwsvoorziening. De een beperkt zich tot de belangrijkste feiten, de ander brengt daarnaast ook nog achtergronden en een derde laat het publiek aan het woord. Zodra een of meerdere nieuwsaanbieders niet hun rol spelen, is de berichtgeving incompleet. Het nieuwsecosysteem - de samenhang en wisselwerking tussen nieuwsaanbieders - is dus kwetsbaar.
Individuele manier van nieuwsgebruik
De inwoner van een grote stad heeft zelf ook veel invloed op de mate waarin hij of zij geïnformeerd raakt over wat er in de omgeving gebeurt. Iedere burger heeft zo zijn eigen manier om nieuws te gebruiken. De een komt vooral online met lokaal nieuws in aanraking, de ander leest de krant of luistert naar de radio. Wie vooral via websites of apps gebruik maakt van nieuws, ziet meer vluchtige berichtgeving en krijgt minder achtergronden en duiding onder ogen dan iemand die de papieren krant leest, radio luistert of televisiekijkt.
Belangrijke rol voor onafhankelijke nieuwssites
Het aanbod aan lokaal nieuws is in de grote steden overweldigend. Vooral online zijn meer nieuwsmerken, -platformen en -berichten te vinden dan in andere delen van Nederland. Hyperlocals, onafhankelijke lokale nieuwssites, spelen een belangrijke rol in het aanbod. Ze komen vaker voor in grote steden dan elders in het land. De sites hebben vaak veel interactie met het publiek, meer dan traditionele nieuwsmedia.
Onlinenieuwsgebruikers meest tevreden
Van alle types nieuwsgebruikers in de grote stad zijn de gebruikers van nieuwssites en social media het meest tevreden. Ze oordelen positiever over het lokale nieuws dan krantenlezers, radioluisteraars en televisiekijkers. Dat is opvallend, gezien het feit dat er in online berichten minder sprake is van verdieping bij het nieuws dan in het dagblad of op televisie en radio.
Inwoners zien ruimte voor verbetering waar het gaat om de thema’s die in het nieuws aan bod komen. Ze zien veel berichten over uitgaan en politienieuws, terwijl ze graag meer aandacht zouden zien voor de thema’s natuur en zorg.
Kijk voor het volledige onderzoeksrapport (inclusief aanbevelingen voor mediaorganisaties en overheden) en een interactieve longread op www.pasopbreekbaar.nl. Neem voor vragen over het onderzoek contact op met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek via 070 361 71 11 of info@svdj.nl.