Antidepressiva en depressie

Civis Mundi Digitaal #87

Aankondiging van: Dick Bijl, Antidepressiva en depressie. Uitgeverij Lemniscaat, 2019.

 

Wat psychiaters en huisartsen u niet vertellen over antidepressiva, maar wat u wel behoort te weten
 

Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken inmiddels antidepressiva, waarvan een groot deel voor depressie. Somberheid, interessevermindering en nog wat lichamelijke klachten en de diagnose depressie is snel gesteld. Maar wat dan? Pillen of praten?


Vaak wordt gekozen voor pillen, want die zouden sneller effectief zijn. Maar weten gebruikers eigenlijk wel waarom ze deze middelen gebruiken? Kennen ze de bijwerkingen, zoals gewichtstoename, seksuele functiestoornissen, persoonlijkheidsveranderingen en agressief gedrag jegens zichzelf en anderen? En hoe moeilijk is het om met antidepressiva te stoppen?

In zijn nieuwste boek Antidepressiva en depressie benoemt Dick Bijl welke vaak verzwegen effecten antidepressiva hebben en beschrijft hij de wereld die schuilgaat achter deze medicijnen; een industrie waarin niet de wetenschappelijke maar vooral de zakelijke motieven doorslaggevend blijken te zijn.  

 

Over de auteur


Dick Bijl, oud-huisarts en epidemioloog, is medicijnexpert en auteur van Het pillenprobleem. Hij is nu voorzitter van de International Society of Drug Bulletins. Bijl schreef enkele honderden artikelen over medicijnen en medicijnonderzoeken, vooral over psychofarmaca.

‘Anderen zijn tot dezelfde conclusie gekomen als ik: vertrouw uw artsen maar vertrouw niet de medicijnen die ze voorschrijven.’

  • Dick Bijl in Het pillenprobleem 

 

Overige informatie

Dick Bijl, Antidepressiva en depressie, Lemniscaat, 208 pagina’s, pb., ISBN: 978 90 477 1161 2, € 14,95.