ANV Nieuwsbrief 4 juli 2019

Civis Mundi Digitaal #87

 

ANV

Nieuwe bestuursleden ANV

Het ANV heeft vier nieuwe bestuursleden. Zij zijn: Ria van Rompay, Paul Steegers, Lita Wiggers en Luc Willems.

ANV

 

Evenement

Cultuurverschillen in zakendoen België-Nederland

De Nederlandse Kamer voor Koophandel NKVK-Beluned organiseert op 17 september a.s. een interactief seminar met als doel ondernemers voor te bereiden op het omgaan met de zakencultuur bij de Belgische of Nederlandse buren. Want het op de hoogte zijn van verschillen qua bedrijfs- en zakencultuur kan cruciaal zijn voor succesvol zakendoen.

NKVK

 

Cultuur

Moeten we cultuurverschillen blijven opblazen?

De timide Vlaming versus de brallende Nederlander, de nonchalante verkeersovertreder versus de verbeten regelvreter, de bescheiden onderkruiper versus de arrogante betweter. Talrijke artikelen en boeken buigen zich over deze stereotypen. Bij het Humanistisch Verbond wordt de vraag gesteld of wij die verschillen moeten blijven opblazen.

Humanistisch Verbond

 

Kunst

Nieuw project: OverBruggen

Met het traject OverBruggen gaan de Brakke Grond en DutchCulture de komende maanden op zoek naar concrete oplossingen voor problemen en obstakels die kunstenaars tegenkomen bij het oversteken van de Nederlands-Vlaamse grens. Zo willen ze kunstenaars helpen bij het uitbouwen van hun praktijk naar/in respectievelijk Nederland en Vlaanderen.

De Brakke Grond

 

Maatschappij

Nieuwe website om via boekhandels boeken te kopen

De oprichters van Das Magazin/Das Mag – laureaten van de Visser-Neerlandiaprijs – hebben alweer een nieuw initiatief gelanceerd. Eén eenvoudige website waar lezers hun boeken bestellen, waarna lokale boekhandels ze leveren én eraan verdienen. Om echt van start te kunnen gaan, moeten er 10.000 boeken worden verkocht in twee weken. Meteen hebben 250 boekhandels en 100 schrijvers zich achter Bookaroo geschaard. Uit praktische overwegingen kunnen op Bookaroo voorlopig alleen in Nederland woonachtige klanten bestellen en alleen Nederlandse boekhandels leveren.

Bookaroo

 

Maatschappij

Ook in Vlaanderen reactie op TU Eindhoven die meer vrouwen wil werven voor academische functies

Technische Universteit Eindhoven stelt anderhalf jaar lang alleen maar vrouwen aan in academische functies. Kan dat in Vlaanderen ook? Evangelia Demerouti, chief diversity officer van de TU Eindhoven, Stephanie Lenoir, woordvoerster van UGent, beargumenteren hun standpunt.

De Morgen

 

Tentoonstelling

’Retteketet Letterpret’ naar Nederland

Villa Verbeelding uit Vlaanderen heeft de reizende kindertentoonstelling Retteketet Letterpret samengesteld. Opvallende en ongewone letters spelen de hoofdrol. In de tentoonstelling is werk van letter- én tekentalenten Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët van Reek te bewonderen. Deze zomer is de tentoonstelling te zien in Museum Meermanno in Den Haag.

Museum Meermanno

 

Geschiedenis

Recensie ’De Bourgondiërs’ in Neerlandia leidt tot discussie

In de nieuwste Neerlandia heeft hoofddocent Jan Dumolyn De Bourgondiërs gerecenseerd. Een bericht hierover op Facebook maakte nogal wat discussie los, waar ook auteur Bart Van Loo aan deelnam.

Facebook

 

Taal

Wat is de status van het Nederlands in Caribisch Nederland?

Het Nederlands is op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten een officiële taal evenals op de drie eilanden van Caribisch Nederland: Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Tot zover de feiten, nu de realiteit. 

Taaluniebericht

 

Economie

Jumbo opent drie supermarkten in Vlaanderen

De eerste drie Jumbo-supermarkten zullen eind 2019 hun deuren openen in Rijkevorsel, Pelt en Lanaken. In 2020 wil de Nederlandse onderneming nog eens twaalf tot vijftien supermarkten in Vlaanderen openen.

Nu

 

Personalia

Christine Van Broeckhoven krijgt Nederlandse opvolgster

De internationaal bekende alzheimer-deskundige professor Christine Van Broeckhoven (in 2007 zomergast bij de VPRO) gaat volgend jaar met pensioen. Ze wordt opgevolgd door de Nederlandse Rosa Rademakers, die hiervoor na veertien jaar uit de Verenigde Staten zal terugkeren naar Vlaanderen.

VRT Nieuws

 

Taal

Ondertiteling op televisie

Dat Nederland en Vlaanderen elkaars programma’s ondertitelen wordt in het algemeen onnodig gevonden en betreurd. Maar de Nederlandse omroepen ondertitelen zelfs bijna elke Brabander uit eigen land. Journalist John Bindels noemt dit Randstad-arrogantie en wil aantonen dat juist in de Randstad het Nederlands wordt vertekend.

BN DE STEM

 

Mobiliteit

Spoorverbinding Amsterdam-Brussel is een paardentram

Bram Caers woont in Antwerpen en werkt als onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Daarom maakt hij veel gebruik van de Intercity Amsterdam-Brussel. Het traject omschrijft hij als een helletocht met vele omzwervingen. Onaanvaardbaar dat de Nederlandse en Belgische spoorwegen er niet in slagen om die verbinding beter te organiseren.

VRT Nieuws

 

Tentoonstelling

Depok: de droom van Cornelis Chastelein

Een VOC-koopman laat zijn landgoed na aan de tot slaaf gemaakten die voor hem werken. Dit is in 1714 het begin van de Depok-gemeenschap. Tegenwoordig wonen de meeste Depokkers  in Indonesië, Nederland en de Verenigde Staten. Velen hebben onderling contact. Fotograaf Geert Snoeijer en historicus en antropologe Nonja Peters stelden een tentoonstelling over de Depok-gemeenschap samen, die tot 6 oktober te zien is in het Westfries Museum. Het ANV steunde dit project.

Trouw

 

Letteren

Interview met Bart Moeyaert op Nederlandse radio

Tzum-hoofdredacteur Coen Peppelenbos betreurt dat het stil bleef bij de Nederlandse omroepen, toen Bart Moeyaert de Astrid Lindgrenprijs won. Daarom prijst hij het interview met de laureaat in Radio Kunststof aan dat gaat over het winnen van de prijs, over zijn oeuvre en met als extraatje al een gedicht uit de nieuwe bundel die dit jaar uitkomt.

TZUM

 

Film

Film over Anton de Kom

Er komt een film over de Surinaamse schrijver, activist en verzetsstrijder Anton de Kom. Dat heeft de Amsterdamse filmproducent Moving Dreams bekendgemaakt. De werktitel van de film is Wij Slaven van Suriname naar het gelijknamig boek van De Kom, waarin hij schreef over Surinamers die opstonden tegen het koloniale bewind van Nederland.

Waterkant

 

Taal

Vrijwilligers nodig voor Friese stemmenbibliotheek

Een magnetron bedienen door in het Fries commando’s te geven of de robots die scholen in Fryslân gebruiken, in de Friese taal aansturen. Het moet straks mogelijk worden dankzij een nieuwe Friese stemmenbibliotheek. De Fryske Akademy gaat hiervoor op zoek naar duizend vrijwilligers, die ieder een hoeveelheid zinnen moeten inspreken.

Friesch Dagblad

 

Media

Bart Van Loo geeft les over ’De Bourgondiërs’ op Nederlandse televisie

Auteur Bart Van Loo is de enige Vlaming in de Summerschools van het populaire tv-programma De Wereld Draait Door. Op 13 juni legde hij op de Nederlandse beeldbuis uit hoe goed de Bourgondiërs feestjes konden bouwen.

VRT Nieuws

 

Geschiedenis

Oproep Museum Van Loon voor tentoonstelling ’Aan de Surinaamse grachten’

Op 5 oktober start de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863) in Museum Van Loon. Hierin wordt voor het eerst de betrokkenheid van de familie Van Loon met de WIC en Suriname in de 18e en 19e eeuw belicht. Het museum wil in contact komen met personen die een verhaal of objecten willen delen. 

Museum Van Loon

 

ANV

Drie artikelen uit de nieuwe Neerlandia cadeau

Neerlandia 2019/2 is in juni verschenen. Op onze website kunt u de inhoudsopgave bekijken en drie artikelen lezen: het interview met de makers van de nieuwe televisieserie Grenslanders, het artikel waarin de nieuwe perspectieven van de Zomercursus Nederlands worden voorgesteld en de recensie van De Bourgondiërs van Bart van Loo.

ANV

 

Komende activiteiten


Zondag 7 juli 2019

Bekendmaking en uitreiking ANV Debutantenprijs

Dordrecht

woensdag 18 september 2019

Lezing Waar naartoe met het Nederlands aan onze universiteit? door Bruno De Wever

Izegem

Zaterdag 21 september 2019

Excursie Alden Biesen en Maastricht met lezing Grensbeleving in het Maasgebied door Jan Peumans

Limburg

Zaterdag 30 november 2019

Colloquium Waarom is standaardtaal belangrijk?

Sint-Niklaas

Woensdag 4 december 2019

Lezing De tsaar die alleen Russisch en Nederlands kende en daarmee zijn rijk moderniseerde door Emmanuel Waegemans

Izegem