Nicaragua roeit de indiaanse bevolking uit

Civis Mundi Digitaal #98

door Jan de Boer

De laatste jaren nemen de gewelddadigheden tegen de autochtone indiaanse gemeenschappen in Nicaragua door de Spaanssprekende « kolonisten » op zoek naar vruchtbare grond, ook rijk aan tropisch hout en goud, onrustbarend toe. De regering en de lokale autoriteiten, die de kolonisten in het geheim steunen, profiteren van het coronavirus om de toenemende dramatische invasies van deze kolonisten in de Indiaanse gebieden dood te zwijgen.

Sinds 2015 zijn honderden indianen gedood of ontvoerd. Duizenden hebben hun gebieden moeten ontvluchten en vergroten nu de arme en miserabele sloppenwijken van de omliggende steden. Er heerst een dubbele angst: enerzijds voor het dodelijke geweld van de kolonisten, en anderzijds voor het coronavirus, dat zich in Nicaragua snel uitbreidt en waarvan de Indianen de eerste slachtoffers zijn.

Half april bevestigde president Daniel Ortega op televisie zijn verzet tegen elke vorm van lockdown en kwalificeerde de pandemie als een « teken van God ». Hij verklaarde, dat « transnationale krachten de ambitie hebben de planeet te domineren, hetgeen een zonde is en waartegen de Heer ons waarschuwt ». Maar intussen heeft zijn regering wel met ondernemingen uit de hele wereld contracten afgesloten die de indiaanse gebieden exploiteren ten koste van de autochtone bevolking en die het geheel van de indiaanse gebieden verwoesten. De onderdrukking neemt toe, de illegale aankoop van grond voor zeer zachte prijsjes duurt voort en deze chaotische sfeer bevordert de enorme toename van gewelddadigheden.

In de loop van de laatste drie jaar is het grondoppervlak voor officieel uitgegeven concessies voor mijnbouw meer dan verdubbeld. Het is nu 2,6 miljoen hectare, oftewel 20 procent van het land. Het oerwoud van Nicaragua, dat zich grotendeels in het Noordoosten en langs de Caraïbische kust bevindt en het gebied van de indianen is, wordt gekapt door het agrarische front. Het beboste oppervlak van het land bedroeg in 1969 nog 76 procent van het land; nu is dat nog maar 25 procent. De regering moedigt goudzoekers aan om het oerwoud illegaal te exploiteren

Het Oakland Institute, een Californische denktank, publiceerde op 29 april een rapport over de desastreuse situatie in Nicaragua. Het onthult op welke manier de illegale verkopen van grond in de Indiaanse gebieden plaatsvinden en hoe de onderdrukking van de indiaanse gemeenschappen die zich daartegen verzetten door de politie georganiseerd wordt. Het rapport beschrijft ook in detail de persoonlijke banden van president Ortega, zijn familie en zijn politieke partij « het Sandinistische front voor de nationale bevrijding » met de houtsector via tussenkomst van Alba Forestal, een Venezolaanse – Nicaraguaanse maatschappij, bekend om zijn ondoorzichtigheid en niet te traceren activiteiten. Het doel van Ortega en de kolonisten mag duidelijk zijn: zich verrijken ten koste van ecosystemen en biodiversiteit, waarbij de hinderlijke indiaanse bevolking uit hun gebieden wordt verjaagd en, uit vrees dat zij zich bij guerrillagroepen aansluiten, op grote schaal worden vermoord, waarbij gehoopt wordt dat in dat kader Covid-19 zijn werk doet.

 

De wereld kijkt de andere kant uit. Zijn er werkelijk nog mensen die dromen van een wereldwijd herstel van ecosystemen en biodiversiteit om zo ook komende infectieziekten te bestrijden?

 

Geschreven op 10 mei 2020