Een kleine herinnering aan Teilhard de Chardin

Civis Mundi Digitaal #105

door Pim Ligtvoet

Hier een kleine aanvulling op de stukken die Piet Ransijn in Civis Mundi over Teilhard de Chardin schrijft.  ‘Teilhard’, zoals wij studenten hem altijd noemden, was op het grootseminarie Warmond en de Katholieke Theologische Hogeschool Amsterdam een klein onderdeel van ons studie pakket. Hij was een wetenschapper, een rebel, een aanhanger van de evolutie en toch Jezuïet. Helaas ben ik persoonlijk niet veel verder dan wat kreten en de titel Le phénomène humain gekomen.

Toen dook hij onverwachts op tijdens mijn eerste bezoek aan goede, communistische vrienden in Poughkeepsie, Hudson Valley (NY). Het was zomer 1986 en John en Sally Neumaier-Luther lieten me de omgeving zien. Daar hoorde het C.I.A. bij, het Culinary Institute of America in Hyde Park. John was van huis uit filosoof, dus hij wist over Teilhard de Chardin, maar zonder de details. We hebben er rondgelopen, misschien iets gegeten, en ik maakte een foto van een raam met een wierookvat zwaaiende engel in de voormalige kapel van het Jezuieten-noviciaat dat vanaf 1903 in die gebouwen zat tot ze in 1970 naar het C.I.A. zijn overgegaan.

Wat had dat met Teilhard te maken?  Wikipedia leert me dat de rebelse Franse evolutietheoloog in New York terecht kwam en daar op 1e Paasdag (volgens zijn wens!) van het jaar 1955 overleed. Zijn lichaam werd bijgezet op het kerkhof van de orde in Hyde Park. Daar maakte ik indertijd helaas geen foto van  – misschien was het kerkhof niet toegankelijk of was onze tijd voorbij. Daarom sluit ik een foto van het internet bij.

Pim Ligtvoet is een theoloog met een brede belangstelling.

Met dank aan Machteld Roede voor de bemiddeling.