Vlees

Civis Mundi Digitaal #149

Samenvatting van NRC-artikel over vleesproductie en -consumptie

https://makkelijkafvallen.nl/is-vlees-eten-goed/

 

‘Met vasthouden aan vlees maakt Nederland zich kwetsbaar’, Julia Rijssenbeek, promovenda Universiteit van Wageningen en onderzoeker bij Freedom lab, in NRC 26 augustus 2022

“Het nieuwe kabinet... houdt vast aan het huidige op vlees en zuivelconsumptie gebaseerde voedselsysteem... Overstappen naar een meer plantaardig dieet... is hard nodig... Meer dan de helft van de broeikasuitstoot is afkomstig van de veehouderij... Productie van veevoer leidt tot ontbossing en bodemuitputting. Door overschakeling op plantaardige eiwitten zijn deze negatieve milieueffecten drastisch te verminderen [...en]  kan bovendien bijdragen tot een betere volksgezondheid... Nederland kampt met gezondheidsproblemen door overmatige consumptie van dierlijke producten: ziekten als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes-2... Vegetariërs en veganisten hebben minder risico op deze gezondheidsproblemen {afgezien van...] welzijn van dieren.”

“Nederland is de grootste vleesexporteur van de EU... De eiwittransitie maakt Nederland niet alleen minder afhankelijk en meer zelfvoorzienend [...maar] helpt Nederland ook... als voedselland... De ecomodernistische visie en de ecologische visie staan vaak tegenover elkaar... Technologische innovatie [...versus] aanpassing van ons gedrag willen we duurzaam op deze planeet blijven samenleven... Hoewel technologische innovaties veelbelovend zijn, zoals cellulaire landbouw waarin eiwitten in bioreactoren gekweekt worden, kan een focus... tot nieuwe afhankelijkheid en machtsconcentratie leiden, zoals we kennen van... techbedrijven.”

“Naast technologische zijn sociale en institutionele innovatie van belang... Minder te investeren in... vlees- en zuivelindustrie... bevorderen van publiek gezondheid... Een meerderheod van de Nederlanders is voorstander de van eiwittransitie.  Er is dus draagvlak... Nederland heeft een leidende positie in het veredelen van groetezaden... De sector kan nog meer inzetten op eiwitrijke gewassen, zoals bonen en peulvruchten... naast investeringen in hoog-technologische  oplossingen als vleesvervangers. Dat maakt ons voedselsysteem diverser en veerkrachtiger... Nederland kan een voorloper worden in de mondiale eiwittransitie. Nu de problemen v an de huidige eiwitproductie- en consumptie de eiwittransitie onvermijdelijk maken, rest ons de vraag hoe.”