De Kennis van Nu: Onze pijngrens

Civis Mundi Digitaal #53

Vrouwen kunnen pijngrens verleggen door naar films te kijken of te sporten

Uitzending:      Donderdag 30 november om 19.20u op NPO 2 

Website:           www.dekennisvannu.nl

 

Vrouwen zijn gevoeliger voor pijn dan mannen, maar kunnen daar iets aan doen door films te kijken of te sporten. Dat blijkt uit het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn, waaraan meer dan 9000 Nederlanders meededen. “De belangrijkste conclusie is dat mannen en vrouwen pijn anders ervaren, en dat artsen mannen en vrouwen dus anders moeten benaderen als het om pijn gaat,” zeggen onderzoekers van het Radboudumc.

 

Chronische pijn is pijn die meer dan zes maanden aanhoudt. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben daar last van en bezoeken artsen of fysiotherapeuten, slikken medicatie of melden zich ziek op ‘t werk. Pijn kost de samenleving dus gigantisch hoge bedragen. Maar vreemd genoeg is er nog heel weinig bekend over de werking, oorzaak en behandeling van chronische pijn.

 

Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson van het Radboudumc startten het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Op de website www.pijnonderzoek.nl konden mensen vragenlijsten invullen over hun pijnervaringen. Met de uitkomsten hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in pijnervaringen van mannen en vrouwen. Het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu brengt de eerste resultaten van dit onderzoek.

 

Daarnaast zoeken presentatoren Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen hun eigen pijngrens op. Ook spreken ze met mensen die met pijn te kampen hebben: een patiënt die al tien jaar last heeft van handen en voeten die in brand lijken te staan na een chemokuur en een bokser die getraind is in het oprekken van haar pijngrens.

 

Het Groot Nationaal Onderzoek is een samenwerking tussen het Radboudumc, NWO en wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. Meedoen met het pijnonderzoek is nog steeds mogelijk via www.pijnonderzoek.nl.

 

Kijk voor meer artikelen over pijn op de website www.dekennisvannu.nl/pijn